„Всеки, който носи моето фамилно име в момента е под засилени проверки за всичко. Като физически, юридически лица, по всякакъв възможен начин. Това е точно каквото изглежда – натиск. Казваш, че служебният кабинет е такъв, отправяш критика - получаваш съответно отговор“, каза депутатът от БСП Явор Божанков в предаването „Лице в лице“. 

„На мен лично тази служебна власт ми прилича на ранния Борисов. Използва държавната машина за разправа с неудобни критици и опоненти“, допълни още Божанков. 

По думите му нови избори няма да променят картината, а ще оставят държавата в „безконтролната власт на служебните кабинети“.

„Причината да не направим правителство е заровена дълбоко там – няма национални цели, няма нещо, което да ни обедини като общество и народ в момента. Докато не бъде разрешен този казус, не виждам как ще се направи правителство с каквито и да е формули“, смята Явор Божанков. 

Той каза, че дори не може да си представи как може да се сформира кабинет между партии, които имат такива разломи.

„В България започна престрелка. Президентът води война с всички. Самите политически партии са в битка една с друга. Главният прокурор казва „политиците са виновни“, политиците казват „главният прокурор е виновен“.

За своето „мистериозно изчезване“ Божанков обясни, че е бил в САЩ по програма за обмен на опит в сферата на политиката. Той отрече това да има нещо общо с дискусиите около хартиената бюлетина. 

„Аз си казах мнението и гласувах против преди да замина. Върху моята свобода не е упражняван някакъв контрол“, каза той.