Народният представител на БСП Явор Божанков беше освободен като член и зам.-председател в Комисията по правни въпроси.

На 2 ноември Божанков напусна заседанието на Комисията по правни въпроси, преди обсъждането на точката за връщането на смесеното гласуване, при което гласоподавателят избира дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина.

„Аз съм един от хората, които защитаваха тезата за изцяло машинен вот в 44-ото Народно събрание. Разбирам аргументът на колегите за възрастните хора. Най-вероятно няма да подкрепя връщането на хартиената бюлетина“, посочи Божанков пред „Капитал“.

Оказва се, че има и други теми, по които депутатът от БСП има различно мнение от това на парламентарната група на социалистите.

Според него изпращането на оръжия за Украйна, няма да въвлече България във войната и добави, че опорките за „Газпром“ не са се сбъднали, като сега цената на синьото гориво е паднала.

Явор Божанков ще бъде член на Комисията по конституционни въпроси, която не се занимава с промените около Изборния кодекс.

„Няма проблем, ние сме партия, в която всеки свободно си изразява мнението. Обсъдихме го и по негово желания. Премества се в Конституционната комисия, смята, че може да е полезен в промяната на Конституцията и правната реформа“, обясни председателят на БСП Корнелия Нинова.

В 47-ото Народно събрание смесеният начин на гласуване не влезе за обсъждане в пленарна зала. Тогава Крум Зарков от БСП се противопостави на връщането на хартиената бюлетина. В момента само в секциите с под 300 избиратели не се използват машини.