Хартиената бюлетина се завръща. Депутатите от правната комисия решиха, че на следващите избори ще можем да избираме между машина и хартия. „За“ бяха от ГЕРБ, ДПС, БСП, а против - от „Възраждане“, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и „Български възход“.

Щом чуха дневния ред от „Продължаваме промяната“ напуснаха правната комисия. Основното им притеснение е, че промените в Изборния кодекс влизат без обществено обсъждане.

Снимка: bTV

„В момента е фалшивото обсъждане на всички тези законопроекти, защото не се спазва процедурата за обсъждането им“, каза Милен Матеев от ПП.

Предложението на БСП да се гласува освен с машини, и с хартия получи подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Противниците на идеята нарекоха това тематично обединение „Хартиена коалиция“.

„Не мисля, че можем да говорим за хартиена коалиция. В случая няма коалиция“, каза Мая Димитрова от БСП. 

Сред аргументите на политическите противници на хартиената бюлетина, е че така отново ще се засили изборният хаос и манипулации. Те отхвърлиха тезата, че хората се плащат от машините.

Снимка: bTV

„Моят свекър е на 89 години, да е жив и здрав, и гласува с машина и няма никакъв проблем с това. Той даже не ползва смартфон“, каза Надежда Йорданова от ДБ. 

„Вашият свекър гласува на машина, но моята майка казва не иска да гласува на машина. Като нея има още стотици хиляди българи“, отговори Анна Александрова от ГЕРБ. 

Снимка: bTV

Поради недоверие в сегашните устройства, от ДПС предлагат друг вариант на машините – така наречените сканиращи.

„Тези машини няма как да ги въведем за следващите избори, защото последните години малко по-често взехме да ги провеждаме от необходимото“, каза Хамид Хамид от ДПС. 

Депутатите приеха и още два варианта на изборния кодекс.