Поредна оставка бе подадена около „Апартамент гейт”. Този път с поста си се разделя ръководителят на столичния строителен контрол Влади Калинов. Той узакони навесите на терасата на антикорупционния шеф Пламен Георгиев.

„Днес поисках обяснения от директора на дирекция „Общински строителен контрол" – арх. Калинов, за проверката за законността на два навеса, собственост на Пламен и Ирена Димитрови на ул. „Проф. Г. Павлов“ 21 в кв. „Гео Милев“. Получих обясненията за решението да прекрати проверката, както и оставката му, която приех”,  пише Фандъкова във "Фейсбук". 

Кметът отбелязва, че е върнала за ново разглеждане акта на район „Слатина“, „които констатираха незаконно построени покриви върху постройките на покривната тераса”.

„С кмета на район „Слатина“ още по време на тяхната проверка разгледахме строителната документация. В проекта на сградата няма покриви върху издигнатите колонади. Проверката засяга действия на строителя на сградата през 2007 г.”, допълва Фандъкова. 

Влади Калинов се разделя с поста, който заема над 10 години. Причината е документът, с който обезсили становището на община Слатина, че навесите, почти 60 квадрата, на терасата на Пламен Георгиев трябва да бъдат съборени.

Според Калинов постройките били допустими, тъй като били изградени преди сградата да бъде въведена в експлоатация. Това той заяви пред bTV.

Позицията на община Слатина беше напълно различна.

В своеобразен арбитър между двете страни днес се превърна кметът на София, която обяви оставката на Калинов във „Фейсбук”.

„Извиках главния архитект и архитект Калинов да ми дадат обяснение за спирането на  процедурата по отношение издаване на заповед за преместване на незаконната част на  постройките на терасата. Той ми даде своето обяснение. Аз лично не получих удовлетворение  от тях и в същото време подаде и своята  оставка, която аз приех”, коментира  Йорданка Фандъкова пред bTV.

Актът, подписан от Калинов, който на практика узакони навесите на Пламен Георгиев, ще бъде преразгледан отново, съобщиха от столичната община. 

До проверките на почти 200-квадратната тераса на шефа на антикорупционната комисия се стигна, след като стана ясно, че тя не е записана в имуществената му декларация. Според него, защото терасата била обща за блока, в който е апартамента му. Пред bTV съседите бяха категорични, че не се качват на барбекюто.

Районната община започна проверка доколко постройките са законни. Оказа се, че и преди години е установявано, че горе има обекти без документи. През 2012 г. общината не предприема нищо.

През април, обаче, след новата проверка, се стигна до констативен протокол, в който се казва, че навесите трябва да бъдат премахнати. Георгиев оспори акта, а Влади Калинов  предпочете да избере неговата страна, а не тази на колегите му от Слатина.

От bTV поискахме още вчера от Столичната община отговори на въпросите: В колко подобни случаи актове на районни общини са били отменяни?; Според кой закон обекти без документи се узаконяват просто защото са били строени преди въвеждане в експлоатация на сградите?; Дали решението на общината има нещо общо с това кой е собственик на апартамента?

Засега нямаме отговори на тези въпроси. Самият Калинов днес не отговаряше на телефона си.

  • Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка
  • Антикорупционната комисия прекрати проверка за Мария Габриел
  • Антикорупционната комисия реши за апартаментите на властта: Няма нарушения
  • Александър Манолев обжалва паричната си гаранция от 100 000 лв.
  • Европейската комисия отказа коментар по случая с българските къщи за гости
  • Прокуратурата: Къщата за гости на Манолев - без нито един истински документ за 6 години
  • Александър Манолев вече е обвиняем, наложиха му 100 000 лв. гаранция
  • „Апартамент гейт” стигна и до страниците на „Файненшъл Таймс”
  • Елена Йончева: Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости
  • Шефът на „Антикорупция” ще трябва да премахне два незаконни навеса от терасата си