Широк отзвук у нас след обявените санкции от Съединените щати. Вълна от реакции на партии и институции последва решението на американския Държавен департамент да огласи имената на шестима българи за участие в сериозни случаи на корупция.

Наложените санкции са по закона „Магнитски“, а от американска страна заявиха, че според тях финансоватите интституции и компании сега ще разберат, че работата с тези лица носи рискове.

Служебният министър Бойко Рашков определи санкциите като удар срещу нашите служби и срам за българската държава.

Прокуратурата пък обяви, че ще разследва всички санкционирани лица.

Общо шестима са посочените за сериозни случаи на корупция. Сред тях е бившият депутат Делян Пеевски, който според държавния департамент регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи. Посочва се и бизнесменът Васил Божков, за кого се казва, че неколкократно е подкупвал държавни служители, включително и настоящ политически лидер.

Друг от санкционираните е Илко Димитров Желязков, бивш заместник-директор на Държавната агенция за технически операции, за когото се посочва, че предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство. Като замесени в сериозни случаи на корупция се споменават също така имената на Александър Манолев - бивш зам.-министър на икономиката и бивш член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Споменават се също бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов - бивш главен секретар на същата агенция.

Съединените щати очакват никой да не работи със санкционираните за корупция. Това обясни снощи пред журналисти в София първият заместник-помощник секретар на американското финансово министерство Пол Ахърн. „Това, което ще стане сега е, че финансовите институции и компании ще разберат, че работата с тези лица носи рискове. Българските прокурори, както всички останали граждани, имат достъп до нашите съобщения. Ще се радваме да работим и с други правоохранителни органи“, заяви Ахърн.

Тази сутрин във „Фейсбук“ Васил Божков благодари на Съединените щати, че са обърнали внимание на сигнала му, който сам определя като първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов.

После даде и онлайн пресконференция, в която обяви, че за последните три години е платил 60 милиона лева, но по думите му плащането на рекет не е плащане на подкуп.