"Политически лидери не съм подкупвал, бил съм рекетиран и съм единственият, който даде сигнал в прокуратурата – официално".

Това заяви на онлайн пресконференция от Дубай бизнесменът и лидер на „Българско лято“ Васил Божков, който беше уличен от власите в САЩ в корупция по Закона „Магнитски“.

„Вместо да го разгледат този сигнал, американците ми наложиха санкции. Кажете ми кой друг български бизнесмен е имал куража да се оплаче официално, още повече в американското посолство. Аз бях рекетиран от Бойко Методиев Борисов, от лицето Владимир Горанов и други хора от тяхното обкръжение. Рекетът не е подкуп“, посочи Божков.

Относно твърденията, че е дал подкуп от 10 хил. лв. на ден на служител от Комисията по хазарта, бизнесменът коментира, че в свой сигнал е посочил, че не е има връзка с шефовете или служителите на ведомството.

„Този достъп беше спиран много ревниво от Влади Горанов. Единствените комуникации за хазарт са били през него“, уточни Божков.

На въпрос на bTV дали е „плащал“ той потвърди и посочи, че има доказателства за това.

„Когато спрях да плащам, видяхме какво се случи. Започнах да плащам, след като ГЕРБ направиха поправката в Закона за хазарта от 2014 г. до 2020 г.“, заяви Божков, като уточни, че за последните три години е дал под формата на рекет над 60 млн. лв.

Той допълни, че не се притеснява относно наложените му санкции от САЩ, защото няма активи и сметки зад Океана.

Според него едва ли след тази реакция на САЩ друг бизнесмен ще се оплаче в американското посолство.