"Прокуратурата ще продължи активните си действия, целящи отстояване върховенството на закона. Американските правоохранителни органи са наши стратегически партньори", това написа главният прокурор Иван Гешев в "Туитър" относно санкционираните шестима българи по Закона "Магнитски".

В официалната позиция на държавното обвинение се посочва, че те напълно споделят позицията на американските си партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията.

От прокуратурата уточняват, че към четирима от шестимата физически лица, спрямо които са наложени санкции от САЩ, прокуратурата вече е предприела разследване.

Държавното обвинение посочват, че още през 2018 г. са провели разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са доказани злоупотреби с български документи за самоличност и същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група.

От прокуратурата не посочиха имена, но Щатите наложиха санкции на бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившия секретар Красимир Томов.

"През 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър", се казва в съобщението на прокуратурата.

Уличеният в корупция от САЩ зам.-министър е Александър Манолев.

По отношение на четвъртото лице държаното обвинение посочва, че през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност.

"Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране", допълват от прокуратурата. 

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков също е санкциониран от американските власти по Закона "Магнитски".

Другите двама, които се споменават в американските документи, са бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и зам.-председателят на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

"Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред", уточняват от държавното обвинение.