„ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ“ за налагане на санкции срещу г-н  Пеевски. Това се казва в официална позиция на партията, изпратена до медиите.

До представянето на доказателства за обвиненията на САЩ „оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски“, съобщават от Движението.

В сряда бившият депутат на ДПС също изпрати писмо до медиите, в което определя санкциите като недопустими и тенденциозни и съобщава адвокатите му в САЩ ще предприемат действия срещу този акт. 

„ДПС вярва, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права“.

„ДПС подкрепя всички, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България“, се казва още в позицията.

От ДПС отбелязват, че според законовото определение за корупция тя е "налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица, а „г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 г. досега, освен че е бил народен представител от ДПС“.

Реакциите ден след избухването на скандала продължават да са оскъдни и повечето партии мълчат по темата. ВМРО, които днес трябваше да представят гражданската си квота, отмениха пресконференцията си. С официален мотив, че никой не е в София. Вчера позициите си оповестиха "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Позиция изрази бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов: "Новината за санкциите на САЩ спрямо публични личности в България предизвиква сериозна загриженост. Обявените мотиви, свързани с корупционни интереси и търговия с влияние трябва незабавно да бъдат разследвани от компетентните български институции!".

Повечето партийни позиции се очакват до края на деня.