Позициите на партиите за наложеното от президента Румен Радев вето на Изборния закон остават непроменени. По всичко изглежда, че така наречената хартиена коалиция е готова да гласува отново за възможността избирателите да избират хартия или машина.

В контекста на предстоящия втори мандат за правителство нито БСП, нито „Продължаваме промяната“ биха променили позицията си с цел отново да влязат в коалиция. Парламентът отново се разцепи на две. Поводът - Изборният кодекс. Срещу решението на президента са партиите приели новите правила.

„Има достатъчно заявена воля от парламентарните групи това вето да не бъде уважено и да се препотвърдят промените в Изборния кодекс, така както ги гласувахме преди 2 седмици“, заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ. 

„Избирателите са харесали нашето предложение за сканиращите машини, защото от една страна се гласува само на хартия, от друга страна се преброява от машините“, каза Хамид Хамид от ДПС.

„Прочетохме мотивите, няма противоконституционност. Очевидно по някаква целесъобразност действа президентът. Не приемаме тези мотиви“, отбеляза Корнелия Нинова, председател на БСП.

Останалите 4 формации подкрепят мотивите на държавния глава. "Продължаваме промяната" припомниха едно от условията си, че ще предложат кабинет с втория мандат, ако президентът наложи вето.

„Това е един добър знак и дава възможност на нашата парламентарна група и на останалите парламентарни сили да отворим дискусията как могат да бъдат преодолени пречките пред реализацията на втория мандат“, коментира Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

„Машинното гласуване, такова, каквото беше през изминалите избори, има доверие в гражданите и ниската избирателна активност не се дължи на машините, а на свършената работа на политиците“, смята Надежда Йорданова от „Демократична България“.

„Ние ще настояваме за нашите предложения, които бяха отхвърлени на първото и второто четене. Друг е въпросът как и по какъв начин ще бъде изнасилен дневният ред на Народното събрание, за да може да бъде преодоляно това вето“, каза Костадин Костадинов от „Възраждане“.

„Към настоящия момент смесеното гласуване, чрез връщането на хартията не гарантира честен вот“, заяви Александър Николов от „Български възход“.

Сред партиите се зароди идея и за временна комисия, която да създаде консенсусен Изборен кодекс.

Според закона в срок от три дни председателят на парламента трябва да предложи на правната комисия да разгледа спорните текстове, а до 15 дни да бъдат разгледани в зала.