Промените в Изборния кодекс вече са на финалната права. 

Кодексът вече щеше да е факт, ако не бяха предложения в последната минута на ГЕРБ. Те предложиха район "Чужбина", който трябваше да остане, да бъде отложен за 2025 г.

След 10-минутната почивка депутатите ще гледат и предложение, което бе отхвърлено от правната комисия, а именно избирателите да се определят по данните на ГРАО, а не на НСИ. Това означава, че всички, които живеят в чужбина ще се водят и по постоянен адрес у нас. 

Смесеното гласуване на машина и с хартия вече е факт. Разлика има в броенето на разписките от машините. То ще става на ръка, а няма да се брои чрез машина. Самото гласуване вече ще става зад параван, а не в тъмна стая.

Скандалите в зала продължават вече второ денонощие с кратко прекъсване - за химна, точно в полунощ.

"Г-н председател, 00:00 часа е, искаме да пуснат химна на България", заяви Цончо Ганев от "Възраждане".

"Сега ще го организирам, ако не го пуснат, аз ще ви го пусна от телефона", отговори заместник-председателят на Народното събрание Росен Желязков. 

След дебат до 3 часа през нощта, тази сутрин те започнаха от начало. Този път напрежението бе заради промяната, че вече ще се броят всички разписки от машините. Фабричният протокол няма да се зачита. Ще се зачита само преброеното на ръка.

"Това беше последна възможност данни от машина да са прикачени към изборни книжа. Изумява ме как е възможно - да имаме данни от машина и да не ги ползваме, за да видим има ли грешки. Това създава възможност за злоупотреби", заяви Кирил Петков от "Продължаваме промяната".

"Хартиената коалиция излъга хората", добави Надежда Йорданова от "Демократична България"

Последва отговорът и на така наречената хартиена коалиция.

"Срамно е, че за "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които избягаха вместо да подкрепят машинното гласуване, сега изпадат в състояния, обвинявайки политически колеги в манипулации. Те лъжат като излизат на тази трибуна и се опитват да си прикриват срама, вместо да подкрепят възможното решение в този Изборен кодекс", заяви Мустафа Карадайъ от ДПС.

"Ние не смятаме, че в секционните комисии са тъпи хора. Вие не вярвате на машините, а на хората. Машините не са по важни от хората", добави Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Отказът от машината беше сравнен от ПП с архаични земеделски практики.

"Все едно да си земеделец, години наред да работиш, да си купиш трактор и накрая да си ползваш мотиката", смята Владимир Табутов от ПП.

"Вие мотика виждали ли сте, ползвали сте, тя не може да замени машините", попита Димитър Аврамов от ДПС

Табутов отговори: "Виждал съм мотика и може да направим състезание". 

Скандал предизвика и пускането на един запис. Този път - от трибуната.

Съпредседателят на "Демократична БългарияАтанас Атанасов пусна запис. 

"Моля да не пускате записи от трибуната Това явно ви е навик от предишни служби", каза заместник-председателят на Народното събрание Йордан Цонев.

В кулоарите Атанасов обясни, че на записа се чувал кмет на голям град от ГЕРБ, според когото невалидните бюлетини могат да са тяхно предимство. От групата на ГЕРБ-СДС не коментираха думите на Атанасов.

Вижте какво заяви за промените в Изборния кодекс бившият председател на ЦИК във видеото.