Битката за Изборния кодекс продължава. След 18-часови дебати вчера и заседание, продължило до малките часове на нощта, мнозинството в парламента прие някои от най-спорните поправки в Изборния кодекс.

Гласуването ще бъде смесено – с хартиена бюлетина и чрез машина. Народните представители решиха, че вотът от машината няма да се отчита от устройството, а чрез броене на ръка от членовете на секционните избирателни комисии.

„Изумява ме как е възможно да имаме данни, да са в машините и да не искаме да отпечатаме протокол. Това създава възможност за злоупотреби“, каза съпредседателят на „Продължаваме промянатаКирил Петков.

Според „Демократична България“ „хартиената коалиция“ е излъгала хората.

„ПП и ДБ избягаха от залата вместо да подкрепят машинното броене, а сега изпадат в странни състояния, обвинявайки политически опоненти в манипулации“, посочи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Ние не смятаме че в секционните комисии са тъпи хора. Вие вярвате на машините, а ние на хората. Машините не са по важни от хората", заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Основните промени в Изборния кодекс вече са налице. Следва решение за специални кутии, в които да се пускат бюлетините. Вече няма да има и „тъмни стаички“.