„Няма да има тройна работа, не сме превърнали машините в принтери. В момента се отпечатват толкова бюлетини, колкото са избирателите. С бюлетини се гласува във всички секции с под 300 избиратели – бюлетините там не са си тръгвали. Машините остават. Флаш паметта, на която ще се записват данните ще съществува“.

Това заяви в „Тази сутрин“ председателят на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание Десислава Атанасова.

„Нямаме уважение към практики на „Продължаваме промяната“ – с лъжи и манипулации да нагнетяват обществено напрежение по темата с Изборния кодекс“, посочи тя.

„Представете си, че 99% от българите искат да гласуват с машина и ще го направят, а 1%, който ще гласува с хартия – защо трябва да им отнемаме възможността да участват в изборния процес“, допълни председателят на ГЕРБ в парламента.

Според нея получилият се сблъсък създава риск от намаляване на избирателната активност.

„Ние, когато осигурихме средства за закупуване на тези машини, сме го направили с една цел – доверието в изборите да е високо. Сега се оказва, че фактите, машините, кодовете и флашките стават разменна монета между партиите“, каза още Атанасова.

„Район чужбина остава, броят на заявленията остава 40, членовете на ЦИК остават, Общественият съвет към ЦИК остава, остават флаш паметта, която пази данните. Премахваме тъмните стаички. Ще има видеонаблюдение онлайн, а видеозаписът ще се предава“, допълни тя.

Снимка: Редакторски екип

„Машината продължава да съществува. Даваме възможност на избирателите да гарантират вота си по един или друг начин. Темата се преекспонира, за да не съставят правителство“, категорична е тя.

Възможност за кабинет

Продължаваме промяната“ обявиха, че няма да правят кабинет, ако има възможност да се гласува с хартиена бюлетина", посочи Атанасова.

Тя допълни, че коалиция с БСП няма и дори има решение на ГЕРБ по темата – „има по различни теми мнозинства, които се формират“.

„Няма нищо по-нормално партии от едно европейско семейство – „Европейската народна партия“, ние и „Демократична България“ можем да сме гръбнакът или заедно да съставим правителство. След като ние сме в това европейско семейство – как може да не намерим теми, по които да си говорим, така че да имаме редовно правителство“, заяви Десислава Атанасова.

„Ние на срещата с „Демократична България“ заявихме, че сме готови на разговор по всякакви теми. Ние подкрепихме антикорупционните закони. Има ценности и възможности този диалог да продължи“, допълни тя.

ГЕРБ ще представи предложенията за членове на Министерския съвет след връчването на мандата от президента Румен Радев.