ГЕРБ, които ще получат първия мандат, са готови с проектокабинет. Партията е готова да дойде в президентството, за да получат папката с първия мандат и да се опитат да направят правителство.

По информация на bTV партията е готви експертни групи, с които да водят разговори с останалите партии по секторни политики. Накрая се надяват да бъде подписана управленска програма от всички лидери на партии, които са готови да дадат подкрепа.

ГЕРБ са готови на разговори с останалите в парламента, но не и да кажат имена на проектоминистри.

“Готови сме да вземем мандата и ще предложим кабинет“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Вариант е проектокабинет с експерти, който да работи от половин до една година с програма. Вече са изпратили своите приоритети до парламентарните групи за основа на разговорите. Партията се обърна към „Демократична България“.

„Те се държат като присъдружна организация да излязат от тази роля, „Продължаваме промяната“ им носят само негативи“, каза заместник-председателят на ГЕРБ.

Партиите в коалицията обаче още вчера са препотвърдили позицията си - кабинет с първия мандат „не“, с втория на „Продължаваме Промяната“ – „да“.

"Първият мандат няма никакви аргументи за особено в комбинация с ДПС, ГЕРБ по никакъв начин не реагираха да се произнесат по проблема със системната корупция“, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

ПП не са склонни на разговори.

„Показват тотална политическа немощ и импотентност. Когато станеш първи, трябва да се опиташ, лично лидерите обиколиха партиите, не контактьорите“, заяви Настримир Ананиев от ПП.

От „Български възход“ са готови на разговори с първите и да поемат отговорност, ако третия мандат отиде при тях. Включително и да предложат Стефан Янев да стане отново премиер.

„Той е един успешен премиер, който е работил с министри от всички партии“, каза Виолета Комитова от „Български възход“.

ДПС бяха лаконични: „Как ви се струват шансовете за съставяне на правителство? Честит празник.“

БСП се въздържат от коментар днес, тъй като са съсредоточени върху бюджета. „Възраждане“ искат свое правителство или нови избори. Неофициално - ГЕРБ още не са решили кого да поканят първи за разговор, възможно е това да е партията, с която са от едно европейско семейство, а именно „Демократична България“.