Разпространението на фалшиви новини е бизнес със страховете, предразсъдъците и необразоваността на хората. От години наблюдаваме възхода на фейковете, а в сегашната ситуация на пандемия от COVID-19 и международна нестабилност дезинформацията достига пикови нива. В резултат, тя формира общественото мнение, качва популисти на власт, а в някои случаи даже става оправдание за агресия.

„Антидотът“ срещу фабриките за „алтернативна истина“ се състои от две съставки – критично мислене и проверка на фактите. Именно върху това е построен и Пътеводителят за проверка на фактите в дигитална среда на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Документът показва на граждани и журналисти как да работят търговския и имотния регистри за проверка на факти около физически и юридически лица, как да се провери произходът на снимки и видеа и как да се „засече“ локацията на заснетото. Освен това има и конкретни казуси, които показват как троловете се опитват да насочат обществения дебат в удобна за тях посока.

Можете да го изтеглите ТУК

Автори са анализаторите Петър Галев и Георги Ауад и журналистите Росен Босев и Мария Черешева.

Проверката е висша форма на доверие

Авторите на Пътеводителя отбелязват, че в наши дни кампаниите за влияние много рядко прибягват до употребата на пълни измислици и масово разчитат на манипулирана или реална информация, извадена от контекста. Самият термин „фалшиви новини“ пък влиза в арсенала на политиците, които се опитват да дискредитират критичните към тях журналисти.

Още в началото на документа се излагат фундаменталните принципи за проверка на фактите: че при използването на изказвания, дати, имена, данни, статистика и т.н. трябва да се търси първичният източник на информация – бил той човек, държавна институция или друго. Дефинират се и трите основни типа източници на фейкове – мисинформация (неволни фактологичени грешки или ползване на сатирични сайтове като сериозен източник), дезинформация (изфабрикувано или умишлено манипулирано съдържание, подмяна на контекста на думи и факти, конспиративни теории) и малинформация (превратно интерпретиране на открадната лична информация с цел лични, корпоративни или политически цели).

Следват и подробни указания за работа с Търговския регистър, както и с Имотния регистър. Двете бази данни помагат да се открият връзки, например, между имоти и фирми.

Попаднала ви е скандална публикация в уебсайт, за който не сте чували? В Пътеводителя е показано как можете да установите кой е регистрирал страницата, в какви групи в социалните мрежи е разпространено съдържанието, откъде е взето то и дали мултимедията към него отразява реалността.

Троловете в действие

Втората част от Пътеводителя е посветена на конкретни и изключително публични казуси, свързани с дезинформационни кампании.

Така, например, мащабната „битка“ срещу Стратегията за детето се гради върху руския термин „ювенална юстиция“. На български това значи „детско правосъдие“ и го има от десетилетия, но явно авторите на първите публикации от кампанията са се затруднили с превода от езика на Пушкин и Чехов. За да се прикрие гафът е направен опит даже да се създаде страница в „Уикипедия“, която да легитимира ювеналната юстиция като нещо съществуващо.

Междувременно, бомбастичните публикации продължават – но предимно в периферията и не в централни медии, където има по-голям шанс някой поне да опита да провери твърденията, че, например, „почти 100% от въдворените деца са жертва на сексуално насилие“ или че „на всеки 10 взети от родителите им деца, 8 са на ненорвежци“. И в двата случая говорим за точни цитати от фейк публикации, които нямат никакъв източник на бомбастичните си факти и цифри.

По същия начин стои положението и с твърденията, че Бил Гейтс иска да ни чипира с ваксините си и в частност – с тази за COVID-19 (каквато, естествено, все още няма). Тази лансирана от тролове конспиративна теория се гради върху манипулирано видео на милиардера от преди десетилетия, в което се твърди, че говори за нуждата от намаляване на населението на Земята… а всъщност коментира климатичните промени и въглеродните емисии. Допълнителен ефект имат и „субтитри“, в които незнайният автор вкарва съвсем различен контекст от този, в който Бил Гейтс говори.

Същото е и положението с твърденията, че 5G избива птиците и скоро ще избие и нас. Едно от любимите „доказателства“ на конспираторите са размазани кадри, в които пернати сякаш атакуват клетка на мобилен оператор. Всъщност ка

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!