Сляпа вяра във фалшиви новини, неразбиране и враждебност към всичко чуждо и любов към „твърдата ръка“, облечена във власт – така изглежда България в мащабно изследване на Централна и Източна Европа, проведено от организацията „Глобсек“. То е базирано на национално представителни допитвания в 10 държави от региона, сред които е и нашата.

Оказва се, че едва 35% от запитаните българи подкрепят либералната демокрация, докато 45% искат „силен и решителен лидер, който не се занимава с парламент и избори“. Това е най-високата подкрепа за авторитаризма в тази част от Европейския съюз. Очаквано, у нас сме и най-недоволни от сегашната система за управление и нейните основни институции.

Снимка: GLOBESEC

59% от анкетираните у нас смятат, че няма значение кой е на власт, защото нищо няма да се промени.

Около и над 50% от анкетираните у нас са склонни да загубят свободите си (на изразяване, пътуване, сдружаване и т.н.) в замяна на по-добра финансова ситуация, повече сигурност и (при 54% от респондентите) „запазване на традиционните ценности“.

Според цитиран анализ на Центъра за изследване на демокрацията причина за авторитарните рефлекси у нас е както натрупването от тоталитарния период, така и липсата на видими резултати от прехода към демокрация за обикновения човек, който според данните на Евростат живее в условията на най-голямо неравенство между бедни и богати в ЕС.

Снимка: GLOBESEC

За близо една трета от българите западните общества и ЕС са заплаха за националната идентичност, а още по-голяма е подкрепата за подобна позиция, ако става въпрос за САЩ. Според авторите на проучването причина за това са „останките от съветската пропаганда и идеология от комунистическия период“, а също и историческите и религиозни връзки с Русия играят роля.

Снимка: GLOBESEC

84 на сто от запитаните българи смятат, че „определени групи в обществото“ са толерирани от властта. За 55% от респондентите това са малцинствата, а 50% се опасяват, че мигрантите заплашват идентичността на България.

И мигрантите, и малцинствата често са забърквани в хибридни сюжети и фейк новини. 48% от българите вярват на конспиративни теории и дезинформации, като единствено в Словакия процентът е по-висок. Популярни у нас, например, са сюжети като това, че ЕС нарочно е унищожил ядрената ни енергетика и индустрия, а НАТО е американски план за поддържане на Европа в подчинена позиция. Аналогично в други страни са поставени под въпрос протестите, свалили комунистическите режими (отново се провижда дългата ръка на Вашингтон) или окупацията на прибалтийските републики (която била доброволно присъединяване към СССР).

Снимка: GLOBESEC

В същото време, доверието в традиционните медии остава най-ниско в България даже в сравнение със страни с добре известни проблеми със свободата на словото като Унгария и Полша. Така и нашата страна всъщност е изключение с позицията, че Западът е заплаха – едва 28% от хората в Централна и Източна Европа смятат така.