Статистиките сочат, че страните от Централна и Източна Европа се оказаха по-малко засегнати от епидемията с коронавируса. Дали те излизат като победител от кризата? Това бе един от акцентите в последното седмично издание на водещото публицистично предаване „28 минути „ на европейската телевизия за култура ARTE.

Гост в предаването бе кореспондентът на bTV в Париж Десислава Минчева.

„Не съм сигурна дали Източна Европа излиза победител от епидемията. Но ми се струва, че демокрацията излиза от този период отслабена. Струва ми се, че в някои страни от Източна Европа по време на епидемията много легитимни въпроси на обществото бяха задушени под похлупака на : „Сега се борим с вируса“. Когато има недостатъчно обективни научни фактори – а в началото на епидемията имаше съвсем малко тестове, когато има недостатъчно свободни и демократични медии, за да анализират статистиката, всеки може да я интерпретира както пожелае, включително и властта“ , заяви в студиото Десислава Минчева.

Според публицистичното предаване „28 минути“ е възможно след епидемията с COVID-19 редица производства, които Европа премести в Китай, сега да се завърнат на нейна територия. Източна Европа вероятно може да предложи изгодни условия за това, смятат авторите на предаването.

„Има условия за това, обаче, разбира се, икономическата ситуация в страната е от значение. Но може би решаващи фактори за инвестиции ще бъдат също правовата държава и върховенството на закона“, заяви кореспондентът на bTV в Париж.

Снимка: ARTE

„Икономически суверенитет“ е новата тенденция в Европа, особено след епидемията. Европа се оказа крайно зависима от транснационалните производства, смятат още журналистите на ARTE.

Протестите срещу расизма

Седмичният обзор на френско-германската телевизия продължи с вълната от протести срещу расизма и полицейското насилие по целия свят.

Според Филип Голуб, преподавател по международни отношения в Американския университет в Париж, „ежедневието на цветнокож младеж в предградията на френските градове, както и напрегнатите им отношения с полицията, не са много различни от ежедневието на млад цветнокож в Съединените щати и отношенията му с институциите“.

„Надявам се да не се окажа права, но няма да се изненадам, ако в идните седмици чуем точно от Източна Европа речи на политици от националистки и популистки течения, които да кажат : „вижте кой извършва грабежите и кой извършва бунтовете! Вижте цвета на кожата им и етническия им произход!“ Мисля, че трябва да сме много внимателни, за да улавяме бързо подобни опасни манипулативни послания“, каза още Десислава Минчева в студиото на ARTE.