Васил Божков отказа да се прибере в страната и обяви, че се страхува за живота си. Прокуратурата днес изчисли, че държавата е ощетена с половин милиард лева, заради хазартната му империя и по-малко платените такси от лотарийни билети.

Бизнесменът предлагал по 10 хиляди лева подкуп на ден на човек от Комисията по хазарта, за да удря конкуренти, твърди обвинението. 

Все още има полиция в офисите на "Нове холдинг". Съпругата на Божков не е задържана, а само обискирана.

Прокуратурата съобщи, че е иззела ценни картини от колекцията на Васил Божков. Описват и частната му антична колекция.

МВР показа вилата на Васил Божков отвътре, заедно с част от колекцията му от картини. Прокуратурата пък обяви, че разследва не само бизнеса на Васил Божков, но и връзките между него и хора от Комисията по хазарта.

Снимка: МВР

Подкупът от 10 хиляди лева на ден е предлаган, за да се работи по отнемане на лицензите на конкурентите му. Проверява се и дали печалбите от лотарията са реални и дали тотомилионерите не са фалшиви.

Обиските в офисите на Васил Божков продължиха и днес, а от имотите му бяха иззети десетки картини. Огледана е и античната му колекция.

Снимка: МВР

„Става въпрос за културно исторически ценности, за предмети, които изискват да бъдат иззети по специален начин, така че хем да се осигури тяхната сила като доказателство в наказателния процес, така и да се съхранят като култ исторически ценности“, каза вътрешният министър Младен Маринов.

Лотарийните фирми на Васил Божков са ощетили бюджета с над половин милиард лева, твърди прокуратурата.

„Прокуратурата е наясно срещу кого се изправя. Тя знае, че тази хазартна империя разполага с изключително големи финансови възможности“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Васил Божков, който получи задочно седем обвинения, заяви, че се страхува да се прибере.

„Е, как всички богати хора в тая държава толкова се страхуват, всички милиардери. Защо да не се страхуват хората, които нямат какво да ядат например, или пенсионерите? Липсват половин милиард лева! Това е достатъчно основание за страх – да имаш да връщаш половин милиард лева“, коментира главният прокурор Иван Гешев.

Снимка: Lap.bg

Божков обяви, че досега никой от прокуратурата не се опитал да се свърже с него.

„Г-н Гешев иска да търси престъпници. Нека да се огледа по-високо от Комисията по хазарта във връзка с тези такси и този закон. Ами, гледайте по-горе от комисията", заяви бизнесменът Васил Божков/

Кой е над комисията?

Министърът. Кой е над министъра? Министър-председателят. Защо? Защото, ако има виновници, защото за мен няма, защото всичко е по закона. Те са там.

Снимка: bTV

„Аз съм сигурен, че ще направят колегите всичко възможно, за да си приберем господин Божков. И, вярвайте ми, ще направим всичко възможно да не се страхува, ако трябва ще му осигурим и психологическа помощ“, коментира Гешев.

От прокуратурата заявиха, че освен Васил Божков, издирват и други негови бизнес партньори, които са в неизвестност.

В ареста на този етап е единствено Огнемир Митев, бивш председател на Комисията по хазарта. Не е ясно и дали и какви обвинения ще получат останалите 19 служители, които бяха задържани за 24 часа и след това освободени.

От „Нове холдинг“ излязоха с позиция:

"Налагането на запори на фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков, както и запори на негово лично имущество без задължителното за това съдебно разпореждане, може да се определи само по един начин – като абсолютен произвол", пишат оттам.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!