Това, което се случва около Васил Божков е същото, което става, когато прокуратурата реши да ангажира наказателната отговорност на лица, които наричате „криминални авторитети“ или „олигарси от криминалния преход“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти, след като по-рано днес бизнесменът обяви, че се страхува да се върне в България.

„Докато не ангажираме тяхната наказателна отговорност за крадене през последните 30 г., крадене от българския народ, в резултат на което българският народ живее бедно и в мизерия, всичко е нормално. Когато се насочим да дадем справедливост на българските граждани, в един момент тези стават жертви“, възмути се Обвинител №1.

Той запита: „Как всички богати хора в държавата се страхуват?! Толкова страхливи милиардери… Защо не се страхуват хората, които нямат какво да ядат. Тези, които не могат да си вземат пенсиите… Защо не се страхуват тези хора, които живеят в мизерия в резултат на това, че някои не си плащат данъците? Липсват половин милиард лева…“.

От думите му стана ясно, че разследващите имат представа къде е Васил Божков: „Колегите ще направят всичко възможно да си приберем г-н Божков. Ще направим всичко възможно, за да не се страхува, ако трябва, ще му осигурим психологическа помощ“.