Васил Божков е предлагал по 10 000 лв. на ден на служител на Комисията по хазарта, за да отнема лицензи на конкурентни дружества, но предложението е отказано. Това стана ясно от брифниг на прокуратурата и полицията във връзка с акцията срещу Божков, която тече от вчера.

На бизнесмена бяха повдигнати 7 обвинения и за него е издадена европейска заповед за арест.

Божков обяви в телефонно интервю за bTV, че се намира в страна на Балканите, която не е член на Европейския съюз, и се страхува да се прибере в България.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева уточни, че са повдигнати обвинения на петима души, като четирима са извън страната. На петия е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление – това е бившият председател на Комисията по хазарта.

Целия брифинг може да чуете тук:

"Прокуратурата знае срещу кого се изправя. Прокуратурата знае, че тази хазартната империя разполага с изключително големи финансови възможности и знае, че чрез тях ще се защити, включително чрез вас", заяви говорителят на главния прокурор.

По думите ѝ загубите за държавния бюджет са за 500 млн. лв., колкото е коледната надбавка на всеки пенсионер за 10 години.

В обитавано от Васил Божков жилище са иззети множество картини, а при претърсване на казино – 400 хил лв. Ще бъдат иззети и антични предмети от офиса на безнесмена, като се използва помощта на експерти от Министерството на културата.

Директорът на Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) Георги Начев потвърди, че от проверките се установява, че в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева. Според Начев сумата може да нарасне, при условие, че информацията, която им е подадена се различава от действителността. Комисията по хазарт не е реализирала административно-наказателна отговорност за регистриране на таксите, каза още той. Начева добави, че информацията от инспекцията е предоставена на КПКОНПИ, на министъра на финансите.

Наблюдаващият делото прокурор Венцислав Фердинандов напомни, че за обвиненията, повдигнати на Васил Божков, може да му бъде отнето половината имущество.

Той обяви също, че се разследва вероятността много от хората, печелили лотарийни игри, изобщо да не съществуват.