Прокуратурата задържа шефа на Комисията по хазарта и нейни служители. Има издадена европейска заповед за арест на бизнесмена Васил Божков, който вече е със седем обвинения.

Прокурори и полиция цял ден разпитваха служители на държавната комисия, облагаща лотариите, тото и лото игрите.

Акция имаше и във всички офиси и жилища на Васил Божков, включително и в резиденцията в парк „Витоша“.

Самият Божков обяви пред bTV, че е в чужбина – готов да съдейства, ако го потърсят: „Аз съм съществувал в България въпреки политиката и въпреки политиците. Явно, този път са решили да ме премахнат“, коментира той след обявените обвинения в негов адрес.

Хронологията

Акцията започна рано тази сутрин едновременно на няколко адреса, свързани с Божков. Полиция влезе в офиса на „Нове Холдинг“. Достъпът до сградата беше ограничен през целия ден. По неофициална информация са иззети документи.

Снимка: btvnovinite.bg

 Полицейска кола беше спряна и пред имот на Божков в центъра на София, пред който традиционно има засилена охрана. Униформени блокираха и входа на офиса на „Национална Лотария“. Какво се е случвало вътре, така и не стана ясно.

 

Снимка: btvnovinite.bg

По същото време солидно струпване на полицаи имаше и в бившата резиденция на Тодор Живков в природен парк „Витоша“, ползвана от бизнесмена.

Няколко часа по-късно главният прокурор Иван Гешев обяви, че има издадена европейска заповед за арест на Васил Божков и срещу него са повдигнати 7 обвинения.

„За ръководител на организирана престъпна група, за принуда за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство и престъпление по служба, мисля, че 2 деяния“, уточни Гешев.

Пред bTV бизнесменът определи обвиненията като несериозни: „Никой не ме е търсил. Има си законов ред, пращат се призовки, по телефона, ако иска господин Гешев публично да каже, и аз ще се явя веднага. Но тук имаме грубо погазване на законите според мен. Нали знаете, ако са ме обявили за издирване, колко време ще ме връщат до България? Обикновено ги държат 2 месеца в ареста и тогава ги връщат“.

„Всеки обвиняем и всеки подсъдим има право да изговори каквото поиска“, коментира от своя страна главният прокурор.

Божков заяви, че е в чужбина по работа: „Не е членка на ЕС, но примерно има страни, които не са членки, и са на половин час полет. Ако преценят, да ме арестуват. Не съм извършил никакви престъпления, не се укривам от никой“.

Снимка: btvnovinite.bg

Главният прокурор определи Божков като поредния български олигарх, който бяга от България и ще положат всички усилия да бъде доведен и изправен пред българския съд.

Официалната позиция на „Нове холдинг“

Последва и писмена позиция от „Нове холдинг“. Оттам обявиха, че държавният апарат работи срещу собствените си закони, в опит да унищожи частен бизнес и футболния клуб „Левски“.

Снимка: btvnovinite.bg

 „С досегашните си действия държавата влизала в ролята на "бухалка" и за целта не се пестели средства“.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

 „Свидетели сме на синхронизирани действия между официални държавни институции, представители на управляващите и частните интереси на бивши партньори, а именно Боян и Цветомир Найденови – собственици на казина и съдружници в наши фирми“.

Акция в Комисията по хазарта

Спецпрокуратурата, ДАНС и МВР влязоха в комисията по хазарта рано сутринта.

В рамките на само една седмица прокуратурата за втори път влиза в Комисията по хазарта и ако първия път оттам бяха изнесени само документи, то днес повечето служители бяха отведено на разпит, включително председателят Александър Георгиев, който е задържан за 24 часа. 16 души бяха арестувани, 8 от тях служители в комисията, включително и Георгиев.

Поводът е образувано досъдебно производство. Какво точно – от прокуратурата не уточниха. Акциите в офисите на Васил Божков и в Комисията по хазарта имат връзка и се проверява дали в комисията са покровителствали лотарийния бизнес на Божков, разбра bTV.

Само шефът на Контролната дейност на комисията по хазарта Тодор Марков коментира акцията. Той заяви, че го водят на разпит в столичната полиция, но не знае защо. Каза също така, че не се тревожи: „По никакъв повод не. Аз съм разпитван от спецпрокуратурата, така че нямам проблем“.

Предстои прокуратурата да реши на кого от задържаните ще повдигне обвинения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!