Налагането на запори на свързани с Васил Божков фирми, както и блокиране на негово имущество без влязъл в сила ревизионен акт или без мотивирано искане до съда е абсолютен произвол. Това се посочва в позиция на „Нове холдинг“, разпространена до медиите.

„По силата на Данъчно-процесуалния кодекс на предварително обезпечаване подлежат единствено вземания за данъци и осигурителни вноски, но не и други публични вземания. За да бъдат обезпечени вземания за държавни такси, то същите следва да са установени с влязъл в сила ревизионен акт. Такъв е ревизионен акт, който е минал едноистанционно административно обжалване и двуинстанционно в съда. Това е фактическата ситуация по отношение на твърденията на АДФИ, че Националната лотария дължи невнесени суми от такси за минал период“, подчертават от компанията.

И допълват: „По отношение на личното имущество на г-н Божков, по силата на ЗКПОНПИ, КПОНПИ може да изиска запори при наличие на достатъчно данни и обосновано предположение за незаконно придобито имущество, но отново с мотивирано искане до съда. При действия на данъчни органи, това отново не може да стане без влязъл в сила данъчен ревизионен акт“.

От „Нове холдинг“ обвързват всичко това с опит за „овладяването на успешен частен бизнес и футболен клуб, който за последната година бе изваден от фалит“.

Дават и пример: „Трябваше да бъдат платени 41 000 евро на мениджърска агенция за два трансфера за ПФК “Левски” и ако тази сума не бе осигурена, клубът би загубил 3 т. от първенството, а при забавяне от 14 дни щеше да бъде изхвърлен от групите. Също днес беше срокът да се платят 144 000 лв. по споразумението за дълговете на клуба в размер на 5 млн. към НАП. Ако не бяха осигурени в срок, това би развалило автоматично споразумението, което щеше да означава поредна огромна загуба за клуба“.

  • 1,5 млн. лева гаранция за бизнесмен, издирван заедно с Васил Божков
  • Ексшефът на Комисията по хазарта остава в ареста (ВИДЕО)
  • Данаил Кирилов: Очакваме документите от прокуратурата за екстрадицията на Божков
  • Разследват Васил Божков за убийства, принуди и изнасилвания
  • Иван Гешев: Потвърден е арестът на Васил Божков в ОАЕ
  • Марешки: "Отстрелват" се само бизнесмени, които контактуват с Русия
  • Димитър Недков за опашката на гущера и криминалния преход
  • Задържан е настоящият шеф на Комисията по хазарта Александър Георгиев
  • Румен Петков: Някой подучва Цветомир Найденов и прави много груба грешка
  • Румен Петков: Познаваме се с Васил Божков, но името ми се намесва по грозен начин