Димитър Недков е писател, автор на десетки книги, изследва наследството на масоните. Известен е и като един от най-близките приятели на Илия Павлов. Говорител на  групировката на Павлов „Мултигруп“.

В най-силните си години „Мултигруп“ е корпорация от над 20 холдинга и стотици фирми, които обхващат цялата икономика на България – от търговия и туризъм до енергетика. Наричана е държава в държавата, заради влиянието си от подземния свят до политическия елит на прехода, а за неин създател в сянка се смята Андрей Луканов.

В историята остава обръщението на Илия Павлов през вестник „Дума“, че е време структурите му да отрежат престъпната част от бизнеса както гущерът реже опашката си.

През 2003 г. година Илия Павлов е убит, а свидетел на убийството е именно Димитър Недков, който след това организира и погребението на най-знаковия бизнесмен на прехода.

17 години по-късно отново се заговори за необходимостта от край на криминалния преход в България.

Едно от изказванията на главния прокурор Иван Гешев по повод атаката срещу хазартната империя на Васил Божков, е това, че криминалният преход трябва да свърши. И че не може плюсовете да са само за богатите, които отгоре на всичкото, не си плащат и данъците.

Павлов и Божков бяха изключително близки – и двамата бяха интелигентни хора, каза в интервю за предаването „Тази неделя“ Димитър Недков.

Относно заявката на главния прокурор да сложи край на криминалния преход той каза: „Криминалният преход на човечеството започва с убийството на Авел от Кайн и не е приключил и досега“.

Писателят уточни, че не е наясно с генезиса на богатството на Илия Павлов, защото се е запознал с него, след като той вече е натрупал първия милион. Също, че статията, в която се говори за опашката на гущера, е на Георги Кадиев, който тогава е журналист, а Павлов просто много я е харесал.

„Няма бизнес, който да не се стреми, в някои държави е законно чрез закони за лобизма, да плаща за влияние. Бизнесмените обаче допускат фатална грешка като мислят, че могат да управляват държавата“, коментира Недков.

Според него покрай хазартния си бизнес Васил Божков знае доста интересни неща.

Вижте цялото интервю във видеото!