Хаосът с хартиените рецепти, издадени след 30 април, продължава. Зрители сигнализират, че аптеки отказват да изпълняват хартиена рецепта, издадена след тази дата.

Преминаването изцяло към електронни рецепти отново се отлага. То ще се случи на 1 юни. Хартиените рецепти, издадени до 30 април, могат да се изпълняват от аптеките.

Тези, които са издадени след тази дата, до обнародването на предложението за удължаване на срока, не би следвало да се изпълняват от фармацевтите. Обнародването се очаква да стане в петък.

След това и хартиената, и електронната рецепта ще важат до края на май.

Емилия Христова отива при личен лекар тази сутрин, за да получи рецепта за баща си.

„Попитах я каква рецепта ще ми даде - хартиена или електронна, и тя каза хартиена, с електронните има проблеми. Тя ми даде за три месеца хартиена рецепта“, обясни Емилия Христова.

От аптеката й казват, че от 1 май приемат само електронни рецепти.

„В момента чакаме нареждане от Здравна каса, до момента такова нареждане няма“, каза Майя Зоева, управител на аптеката.

В аптеките в Ямбол масово връщат клиенти с хартиени рецепти, а объркването става все по-голямо. Димитър Иванов се връща няколко пъти, за да купи лекарства на болната си майка.

„Абсолютен параграф 22, такова чудо… аз не знам“, коментира Димитър.

От Българския фармацевтичен съюз заявиха, че хартиени рецепти не бива да се изпълняват до обнародването на предложението за удължаване на срока.

„Рецепти, изпълнени днес, утре, издадени на хартия след тази дата 1 май също не би следвало да се изпълняват. Това се случва с датата на обнародване в Държавен вестник, което е петък“, каза проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Здравните власти заявиха, че аптеките са готови, но все още има проблеми със системите в болниците.

„Имаме 20 и няколко дена отсрочка, за да може и лечебните заведения за болнична помощ да инсталират необходимия софтуер да се подготвят хората, които ще го правят“, съобщи д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

Заместник-министърът на здравеопазването заяви, че рецептите за хронични заболявания за три месеца са валидни до изчерпване на самата рецепта.

Обнародването на предложението се очаква да стане в петък. Дотогава напомняме, че хартиените рецепти не би следвало да се изпълняват.