Системата за издаване на електронни рецепти вече функционира – от издаването при личните лекари до изпълняването в аптеката. С демонстрация пред журналисти от здравното министерство показаха как функционира платформата.

Основен елемент при нея е т.нар облак, в който се завеждат данните на пациента от лекаря. След това пациентът отива в аптеката и или дава 12-цифрен код и ЕГН или само ЕГН и дата на издаване и фармацевтите получават достъп до информацията за изписаните лекарства.

Рецептата се подписва с електронен подпис и контрол на нивата на достъп до медицинската информация, има стандартните атрибути и подлежи на същия механизъм за проверка от страна на НЗОК, както и традиционните, подчерта зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Ще има и механизми за корекция в случаите, в които това е необходимо.

Модулът е разработен от „Информационно обслужване“ и сега софтуерните фирми трябва да направят връзка с него – по същия начин, както с електронното направление за диагностични изследвания, което вече се издава от джипитата. „За по-малко от 2 седмици успяхме да обхванем 50% от общопрактикуващите лекари, които издават е-направление без проблем“, отбеляза Начева.

Очаква се до края на годината и останалите джипита да бъдат свързани. Е-рецептата работи в 5 аптечни вериги, като с модула имат връзка продуктите на 2 от софтуерните компании в бранша.

Ще има стикери за аптеки и лечебни заведения, които работят с електронната система. Ще отпаднат ли хартиените рецепти и кога – отговорът на първият въпрос е „Да“, а с конкретни срокове МЗ не иска да се ангажира. Зам.-министър Начева обясни, че чрез Националния рамков договор се наблюдава напредъкът на тези процеси и във всеки момент може да се мине в изцяло електронна форма, а ясни граници на гратисния период биха означавали на много места да продължи да се работи само по стария начин.

Няма да има проблем да се издават рецепти за COVID пациенти, подчерта Начева.

„Няма да се откажем от електронното здравеопазване и стъпка по стъпка започваме да градим неговите елементи“, категорична беше тя. По думите ѝ предстои издаването на електронно направление за преглед при специалист и е-медицинско досие. Ще има и възможност всеки пациент да преглежда данните, които са въведени от него в хода на прегледи, изследвания и т.н.