Преминаването изцяло към електронни рецепти отново се отлага. От 1 юни вече ще важат изцяло електронни рецепти, а хартиените остават в историята.

Причината за отлагането е липсата на готовност в болниците, на които им е необходимо допълнително време, съобщиха на брифинг здравните власти.

„Накрая, когато изписват пациента, винаги дават рецепта, а със сега действащата уредба не би трябвало тази рецепта да има възможност за използване в аптека. Това ни накара да се обединим около идеята да отложим до 31 май стартирането само на електронни рецепти, за да дадем възможност на колегите от болниците в страната да въведат този софтуер и да бъдат обучени по отделенията“, обясни зам.-министър Бойко Пенков.

По думите на д-р Пенков до момента са издадени около 100 000 е-рецепти и само около 3000 не са били изпълнени.

Хартиените рецепти, издадени до 30 април, могат да бъдат изпълнявани от аптеките. Тези, които са издадени след тази дата до очакваното обнародване на предложението да се удължи срока за отмяна на хартиените рецепти, не важат и не могат да се изписват от лекари и да се изпълняват от фармацевти. Обнародването на предложението се очаква да стане до петък.

След вписването на предложението в Държавен вестник и бялата, и електронната рецепта ще важат до края на май.