"Най-важното в момента е да не се подвеждаме по разбираемия призив на улицата, тъй като не можем да изграждаме държава в България без политици и партии", коментира социологът Кънчо Стойчев в ефира на bTV. Той призова да се анализира ситуацията защо се провалиха нещата. „Трябва да го направим без да влизаме в познатия сценарий – да сатанизираме политиците и премиера си, защото който и да е бил премиер, ние му дължим уважение”, призова той.

Стойчев зае позицията, че премиерът в оставка Бойко Борисов не е създал монопола в електроразпределителните дружества, а го е укрепил. Примерът затова е добавянето на едно изречение, което засяга злоупотребата с търговско положение в закона за защита на конкуренцията, припомни Стойчев. „Получихме подкрепата на думи на ГЕРБ, законопроектът влезе в деловодството на парламента и оттам го блокираха. Защо?”, пита социологът.

Ролята на президента Росен Плевнелиев в момента е изключително отговорна, като за формирането на служебно правителство е важно какво е отношението му към кабинета в оставка, заяви още Стойчев

Според журналиста Юлий Москов от държавния глава в момента се очаква да е надпартиен, но от друга страна е натоварен с „някакви свои или негови хора.”

Стойчев смята, че не е важно дали вицепремиерите ще са един или трима. Президентът е в изключително трудна ситуация, защото от състава, който ще избере, ще стане ясно дали ще изпълни най-важното си задължение – да бъде надпартиен, каза Стойчев.

Социологът цитира изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов в ефира на bTV, според което била дадена свобода на президента да работи по съставянето на кабинет. Стойчев заяви, че това е смешно: „Той не е човекът, който дава свобода на президента”.

Гостите в студиото не постигнаха съгласие около въпроса какво се очаква от служебния кабинет. Според Москов временното правителство трябва само и единствено да проведе избори. Категорично против застана Кънчо Стойчев, който даде пример, че е възможно управлението да продължи и една година.

Експертите коментираха и ситуацията с варненския кмет Кирил Йорданов, който изкара 14 години на власт в града. „Случаят Кирил Йорданов е неморален. Това е политическа проституция, всички партии го подкрепяха”, коментира Юлий Москов.

Варна беше окачествена като особен случай от социолога Стойчев. Според него напрежението в България, което се материализира под формата на масови протести, е резултат от това, че цяла България беше натискана с похлупак. „Във Варна обаче тенджерите под налягане бяха две.”

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали