Точно в 12 ч днес варненският кмет Кирил Йорданов обяви, че подава оставка. Новината беше посрещната от варненци с аплодисменти и радостни възгласи. Мотивът на градоначалника е, че името му е достатъчно накърнено и му пречи да работи с достойнство.

„Кризата във Варна е умишлено създадена. Трябва да се даде ясна представа къде отиваме, кой път ни очаква и къде ни води”, заяви Кирил Йорданов. Той отказа да прави анализ на досегашното си управление, но призна, че не е имал намерение да се поддаде на натиск от улицата и припомни успехите на общината през последните 14 г.

Той допълни, че безвластието във Варна е умишлено постигнато. „Тези, които поискаха моята оставка, очевидно не са мнозинството от варненци и ги разграничавам от мнозинството хора, излезли да търсят справедливост. Това ще е в ущърб на хората, които и преди дни ми гласуваха доверие. Аз познавам гласа на Варна и това не е нейният глас и знам, че един ден той ще прозвучи”, каза бившият вече кмет.

Оттеглянето от поста на Йорданов не е изненада, но този акт се отлагаше непрекъснато в последните дни, тъй като „най-малкото зло за Варна” (по Цветан Цветанов)  шикалкавеше с обяснения от типа: "Ако общинският съвет ми я иска" и "ако се докаже, че имам вина за смъртта на Пламен Горанов".

Поискаха моята оставка и днес аз я давам”, каза Йорданов обявявайки оттеглянето си оставката си. Тук пред мен е оставката ми, смятах да я връча сега, но не виждам на кого, затова ще я внеса в деловодството на Общинския съвет, продължи той.

В същото варненската администрация фактически не работи. Заместниците на Йорданов не го подкрепиха, а общинският съвет отказа поисканата от него извънредна сесия, а няколко дни по-рано ГЕРБ публично оттегли подкрепата си от него.

Сигнали

В Комисията за проучване на случаи на корупция по високите етажи на властта са подадени около 10 сигнала за кметове-фараони, включително и срещу варненския кмет Кирил Йорданов. Това каза на брифинг в парламента председателят на комисията Яне Янев.

"Над 30 сигнала срещу Кирил Йорданов са били внесени в прокуратурата във Варна за последните години. Не бива да живеем с илюзията, че сме правова държава, а правото да е затворено в прокурорските чекмеджета", коментира лидерът на РЗС.

Оказа се, че bTV не може да заснеме днешната пресконференция на Кирил Йорданов, тъй като кабел щял да пречи на останалите колеги. Решението на общината е абсолютно немотивирано, тъй като подобни кабели с диаметър, по-малко от сантиметър, ползват всички телевизии навсякъде по света.