ГЕРБ оттегли подкрепата си от кмета на Варна Кирил Йорданов и се присъедини към искането за оставката му, отправяно вече цяла седмица от протестиращите в града.

Партията, която издигна кандидатурата на Йорданов за четвърти мандат, призна това за грешка на извънредна пресконференция в неделя. Председателят на варненската структура на ГЕРБ Иван Портних изрази солидарност с желанието на хората заради напрежението, което поставя под въпрос местната власт. „Когато обществото изпитва липса на доверие към човек или институция, е редно гласът му да бъде чут,” заяви той.

На две извънредни пресконференции през изминалата седмица Кирил Йорданов обяви, че ще подаде оставка само ако следствието докаже категорично, че негово действие или бездействие е довело до самозапалването на 36-годишния Пламен Горанов. Когато посегна на живота си пред сградата на Общината, той носеше плакат с искане за оставката на кмета, а неговия призив беше подет от масовите протести.

„Оттеглянето на подкрепата е свързано с желанието на ГЕРБ Варна да се развива по най-добрия начин,” допълни Портних.

Депутатът Димитър Атанасов също се присъедини към призива за оставката на кмета. Той изрази надежда Кирил Йорданов да вземе най-правилното решение и да постави достойнството си над всичко.

Според Красимир Петров, също народен представител от Варна, Кирил Йорданов е бил най-малкото зло в надпреварата на кметските избори в града, а ГЕРБ са го подкрепили, защото не са имали подготвен достоен кандидат.

Въпреки че ходът на ГЕРБ беше дългоочакван, той се случи часове преди планирания национален протест, в който се очаква да се включат хиляди варненци.

Самият Кирил Йорданов коментира, че е научил за официалната позиция на ГЕРБ в 8:50 часа сутринта. Той обеща да обяви дали ще подаде оставка на извънредна сесия на Общинския съвет.

Външният министър в оставка Николай Младенов коментира в предаването „Тази неделя” по bTV, че е необходима пълна проверка на Община Варна, за да се установи дали исканията на хората имат основание.

„Кирил Йорданов управлява вече няколко мандата. Варна има нужда от промяна и нова енергия,” смята Младенов.

Един от организаторите на протеста в неделя коментира пред bTV, че Варна иска нови лица и освен срещу кмета Кирил Йорданов, те протестират и срещу неговите опоненти от предишните кметски избори Борислав Гуцанов и Веселин Марешки.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил