Част от протестиращите във Варна напомниха искането си за оставка на общинския съвет, изсипвайки торба с охлюви.

След като в 11 часа беше обявено гражданско неподчинение, медиите се стекоха, за да проследят събитията. Оказа се обаче, че причината е друга. "Гражданското неподчинение се състои в това, че до сега беше тайна, но сега ще го разглася публично нашия Боби Шрека има рожден ден днес. Благодаря ви за вниманието", заяви Младен Живков, един от протестиращите.

В предварителния сценарии на протестиращите за гражданското неподчинение имаше различни сюжети - от блокиране на изходите на града до щурмуване на общината с тояги.Обитателите на палатковия лагер се бяха запасили също с яйца, камъни и охлюви.

Предварителния сценарии обаче не се случи, а протестиращите просто за пореден път подканиха общинските съветници да си подадат оставките.След това стана ясно, че протестиращите ще блокират касите на ЖП гарата.Повода е, че БДЖ не е осигурила безплатен вагон за всички желаещи от София и страната да дойдат тук и да подкрепят варненци.И това обаче отпадна като форма на гражданско подчинение и в крайна сметка всичко приключи след кратка разходка по етажите на общината.

По-късно част от хората се запътиха към общината за да накарат общинските съветници да излязат навън и да си подадат оставките. За да подсилят ефекта изсипаха торба с охлюви пред вратата.

В сградата на общинската администрация обаче протестиращите не успяха да открият съветници на които да връчат отново исканията си. Докато обикаляха етажите стана ясно, че в понеделник ще има заседание на председателския съвет към местния парламент, в който ще участват и протестиращите.

От днес пък пред общината има още 3 палатки, защото към варненските протестиращи се присъединиха група софиянци от столичния палатков лагер.

„Не ни е работа да обсебваме протеста им или да го взимаме, просто идваме за да им покажем, че ги виждаме и припознаваме в тях едни приятели, защото не влезнаха в политиката, а останаха като протестно движение”, обясни Живко Христов от палатковия лагер в София.

В събота в морската столица трябва да пристигнат още софиянци в подкрепа на варненските протестиращи.Те ще останат до неделя, когато според недоволните варненци ще има масов протест.

Около 50 души от палатковия лагер в София са готови веднага да тръгнат към Варна. Има вероятност членове на рокерския клуб „Велика България" да дойдат на варненския протест в неделя. Подкрепа към борбата дават протестните движения от Плевен, Червен бряг, Русе и Благоевград, но заради липсата на финансиране за момента не могат да се присъединят към неделното недоволство в града.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил
  • Финансовата инспекция потвърди множество нарушения в ЕРП-тата