Общинският съвет във Варна няма да заседава извънредно, съобщи председателят на съвета Николай Апостолов. За такава сесия настоя преди ден лично кметът Кирил Йорданов с идеята на нея да обяви дали напуска поста. 

Общинските съветници обаче са отхвърлили молбата, защото Йорданов е избран не от съвета, а от варненци и юридически местната администрация не може да взима решение за това дали кметът да остане на поста си. Процедурата е свързана с общинската избирателна комисия, която може да вземе подобно решение.

Другата причина е, че за да се свика извънредна сесия на Общински съвет трябва да има дневен ред, а в молбата си Йорданов не е посочил такъв, обясни още Апостолов.

От своя страна кметът обяви, чрез пресцентъра на общината, че в сряда ще обяви решението си за оставка. Тя му беше поискана многократно по време на протестите срещу монополите, прераснали специално във Варна и в недоволство срещу местната бизнес групировка ТИМ, за която се твърди, че контролира целия град.

Междувременно председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет информира, че всички общинари от управляващата партия са готови да подадат оставка. Според Иван Портних ГЕРБ-Варна е показала на местно и на национално ниво, „че не се държи с две ръце за властта”.

„Много е трудно да се намери правен регулатор, по който може да се разпусне Общински съвет – Варна, но ако това стане, цялата листа на партията ще подаде оставка. ПП ГЕРБ изпълни всичко според закона и оттегли политическата си подкрепа към кмета. Оттук нататък решението за политическата ситуация в града е изцяло в ръцете на Кирил Йорданов”, каза още Портних.

Именно за оставката на всички общинари, начело с мнозинството от ГЕРБ, настоя по-рано пред bTV председателят на БСП-Варна в съвета Борислав Гуцанов.

От пресслужбата на кмета съобщиха, че утре в 12:00 часа Кирил Йорданов ще даде пресконференция, на която ще обяви дали остава начело на града.

При евентуално напускане на Кирил Йорданов общинският съвет трябва да свика заседание, на което следва да се избере временно изпълняващ длъжността кмет на общината до провеждане на нови избори.