Кметът на Варна Кирил Йорданов обяви, че няма да подава оставка, въпреки исканията на съгражданите му по време на протестите в града.

40-хилядният протест на варненци в неделя завърши пред сградата на Общината с дълги скандирания срещу кмета. Протестиращите носеха плакати с напис „Киро, не сме роби” и запалиха чучело, символизиращо българските политици.

На 20 януари на стълбите пред административната сграда пък се самозапали 36-годишният Пламен Горанов, а до себе си беше оставил плакат, с който също искаше оставката на Кирил Йорданов.

Кметът обаче обяви в понеделник, че евентуалната му оставка трябва да е от полза на тези, които настояват за нея, и не бива да бъде в ущърб на тези, които са му гласували доверие. Йорданов припомни, че на последните местни избори за него са гласували 70 000 варненци, пише местната електронна медия varnautre.bg.

„Следя внимателно тенденциите и процесите и съм готов на разумно и правилно решение в едната или другата посока, но за подаване на оставка към момента не може да се говори,” допълни още Кирил Йорданов.

Той обеща мигновено да подаде оставка, ако прокуратурата докаже, че кметът има връзка със самозапалването на Пламен Горанов. Йорданов не пожела да коментира кой служител е прибрал плаката на младия мъж от мястото на инцидента. Кирил Йорданов изтъкна, че дълбоко в себе си тежко преживявал случилото се с Пламен на стълбите на общината.

„Направена беше връзка за сделки с ТИМ. Три са тези сделки - галерия „Графити", стадиона и продажбата на земя в Морската градина. Припомням, че земята беше продадена от предишното правителство, без да правя някакви внушения. Другите две никога не съм ги санкционирал с подпис. Сделката за стадиона е била подписана от тогавашния председател на общинския съвет Апостол Димитров, председателя на комисия „Собственост" Пламен Начков, а Борислав Гуцанов е представлявал общината в дружеството,” коментира Кирил Йорданов. Сделката за галерията пък била подписана от Мирослав Цонев.