Буден млад българин, който държеше да са принципни. Така журналистът Димитър Събев описа пред bTV самозапалилия се във Варна Пламен Горанов, който почина в понеделник след 13 дни в болница.

„Неговите приятели направихме група във Фейсбук, в която се събраха около 2000 души. Наистина вярвахме, че ще прескочи трапа, беше силен и достоен човек. Изкарваше си хляба като алпинист-строител. В свободното си време се занимаваше с изкуство, фотографии, пърформанси, беше запален планинар, ловък рибар и природозащитник”, допълни образа на варненеца Събев, споделяйки, че му е много трудно да говори за приятеля си в минало време.

Според журналиста постъпката на Пламен не е акт на отчаяние, а осмислен бунт, шокирал всички. „Коментирал е ситуацията във Варна многократно, констатирали сме, че градът върви на зле. Той изразяваше възмущение, че Бургас толкова дръпна напред, а Варна е в такъв упадък. Казвал ми е, че Кирил Йорданов е кукла, движена от ТИМ – една група, за които работят всички управници във Варна”, каза още Димитър Събев.

Поклонение пред останките на Пламен Горанов ще се състои в сряда от 11.30 часа в църквата "Света Петка", предаде репортер на bTV. След това тялото на варненеца ще бъде транспортирано до София за кремация.

Политически разпри

Като бунт именно срещу ТИМ определи мащабния протест в морската столица арх. Калина Павлова, бивш кандидат за кмет от „Зелените”. „Групировката е на крайбрежната частна собственост, заграбила е всичко с благоволението на държавата. Прави и нашия обществен план с благоволението пък на кмета, затова ние протестираме 4 г. срещу действията им, макар тогава протестите да бяха по-плахи”, казва Пвлова.

Според председателя на БСП-Варна Борислав Гуцанов проблемите на града се акумулирали в края на третия мандат на кмета Кирил Йорданов. Въпреки че социалистите подкрепяха градоначалника през първите му два мандата, Гуцанов коментира, че тогава Варна била в разцвета си, но сега нещата са коренно различни и партията се разграничава от това управление. „Всички общински съветници, мнозинство сред които има ГЕРБ, трябва да се оттеглят”, заяви председателят на БСП в града.

В отговор председателят на управляващата партия в морската столица - Иван Портних, коментира, че Гуцанов има повече стаж и от Йорданов в общината, а за 8 години, т.е. първите два мандата на Йорданов именно БСП институционализирали кмета. „Ние сме16 от 51 съветници, т.е. по-малко от 30%. От година и няколко месеца сме в този съвет, оттогава привлякохме средства от ЕС. Оттеглихме подкрепата си за Кирил Йорданов, защото нещата във Варна невървят”, добави Портних.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил