Решението ГЕРБ – Варна да оттегли подкрепата си от кмета на Варна Кирил Йорданов, когото партията издигна на кметските избори през 2011 г., е било съгласувано лично с премиера Бойко Борисов, разкри лидерът на регионалната структура Иван Портних.

Съобщението за сваленото доверие и настояването за оставката на градоначалника от страна на ГЕРБ дойде на извънредна пресконференция рано сутринта в неделя преди националния протест, на който по-късно се събраха повече от 70 000 души според неофициалната информация.

„Решението ни е изключително отговорно в хода на ситуацията. Винаги сме чували гласа на хората,” обясни още Иван Портних.

В същото време той отправи критики към опозиционните лидери във Варна Борислав Гуцанов и Веселин Марешки, както и „други нереализирали се политици”, че се опитват да яхнат гражданското недоволство.

Той наблегна на факта, че протестите на гражданите са започнали заради високите сметки за ток и не коментира призива „Не на ТИМ”, който се появи по плакатите на днешния протест.

Иван Портних съобщи още, че ГЕРБ няма предложение за кмет на Варна в случай, че Кирил Йорданов подаде оставка и постът бъде овакантен. „Предстоят ни парламентарни избори, на които сме сигурни, че ще получим доверието и подкрепата на варненци,” бе лаконичният му коментар.

Във включването си в извънредното студио на bTV Портних се фокусира изключително върху бюджета на Община Варна за 2013 г.

„Макрорамката на бюджета е 211 млн. лв., с 20 млн. лв. повече от миналата година. Има увеличение на парите за образование, здравеопазване, култура, както и за най-големия проблем на Варна – уличната инфраструктура,” разказа той.

По-рано Кирил Йорданов коментира, че ще обяви дали ще подаде оставка на извънредна сесия на Общинския съвет, която може да бъде свикана в понеделник. Иван Портних обаче изтъкна, че кметът е бил избран от гражданите, не от Общинския съвет, и на тях трябва да съобщи решението си.