Кметът на Варна Кирил Йорданов отложи обявяването на решението си дали ще подаде оставка. За оттеглянето му настояха хиляди варненци на многобройните протести в града.

Йорданов обяви, че ще съобщи решението си пред Общинския съвет в понеделник. За целта обаче съветниците трябва да се съберат на извънредно заседание, което може да бъде свикано най-рано във вторник.

Призивите за оставката на Йорданов бяха отправени многократно по време на ежедневните протести в града. Протестът срещу монополите в морската столица поеха рязък завой и срещу местната власт, след като на 20 февруари 36-годишният Пламен Горанов се самозапали пред сградата на Общината с искане за оставката на Кирил Йорданов.

На две извънредни пресконференции през изминалата седмица кметът на Варна обеща да подаде оставка, но с  условието следствието да докаже, че негово "действие или бездействие" има пряка връзка с отчаяния акт на Пламен.

В неделя ГЕРБ оттегли подкрепата си за кмета, но  въпреки това, Кирил Йорданов не подаде оставка и остави решението си за понеделник.

Часове след като вд понеделник стана ясно, че Пламен Горанов, който имаше 80% изгаряния по цялото тяло, е починал, пресцентърът на Кирил Йорданов разпространи съобщение, с което предупреждава Общинския съвет, че на извънредната сесия ще се чуят "страшни истини".

"Кметът на Варна Кирил Йорданов взе своето решение. Той ще изчака и решението на Общинския съвет за насрочване на извънредно заседание, каквото той поиска да бъде свикано. Ако такова заседание не се състои – което ще е друга форма на бягство от отговорност в труден за града момент, кметът ще обяви решението си в сряда, 6 март 2013 г.", пише в официалното съобщение на пресцентъра на Община Варна.

„Обясним е страхът у тези, които ще бойкотират заседанието на Общинския съвет, защото те знаят, че на евентуално такова заседание ще прозвучат страшни истини за града ни. Истини, които – рано или късно, ще станат известни и с цялата си тежест ще се стоварят върху им,” добавят в лаконичното съобщение от пресофиса на кмета.