Пламен Горанов, който се самозапали пред сградата на Общината във Варна на 20 февруари, е починал в неделя вечерта във Военноморската болница, съобщиха за bTV от лечебното заведение.

36-годишният мъж имаше 80% изгаряния по цялото тяло и беше инхалирал токсични газове. Въпреки усилията на лекарите и мащабната кръводарителска кампания, в която се включиха много граждани от цялата страна, той загуби живота си.

Преди два дни приятелите на младия мъж съобщиха в ефира на bTV, че Пламен диша самостоятелно, и вдъхнаха надежда за възстановяването му.

По-рано пък лекарите съобщиха, че състоянието на пострадалия е стабилизирано, макар че остава тежко.

Пламен Горанов се превърна в един от символите на гражданското недоволство във Варна, което изкара многохилядни множества на ежедневни протести. Искането на младия мъж за оставката на кмета Кирил Йорданов, което той отправи с плакат до мястото на самозапалването си, беше възприето и от протестиращите. Така първоначалния протест срещу високите сметки за ток и монопола на енергоразпределителните дружества във Варна зави към недоволство срещу представителите на местната власт.

На две извънредни пресконференции през изминалата седмица градоначалникът обеща да подаде оставка, ако следствието докаже, че негово "действие или бездействие" е довело до инцидента с Пламен Горанов.

По-късно в понеделник стана ясно, че мъжът е носил плакат с надпис „Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17.00 часа на 20 февруари 2013 г.”, съобщи Десислава Йотова, говорител на варненската прокуратура.

„Покрай господин Горанов не е имало други лица в момента на осъществяването на този акт, които по някакъв начин да са го съпровождали. Единствено на записите се виждат случайно преминаващи минувачи", допълни Йотова.

Според близките на Пламен той е човек с изявена гражданска позиция, противник на несправедливостта и готов да протестира в подкрепа на хора, изпаднали в беда. Близките му твърдят, че той е бил сред активистите, поставили качулки на паметника на Българо-съветската дружба във Варна на 22 август 2012 г. в подкрепа на арестуваните пънкарки от руската група „Пуси Райът".

Пламен Горанов е завършил икономическия техникум, а след това Стопанската академия в Свищов. В момента има фирма за височинна изолация, която работи в Добрич. Занимава се с фотография и алпинизъм.

Заради смъртта на Пламен от ДСБ предлагат утрешния 5 март да бъде обявен за Ден на траур във Варна. Това съобщи зам.-председателят на тъмносинята партия Радан Кънев, който ще оглави варненската листа на предстоящите парламентарни избори.

Той коментира още, че оставката на Кирил Йорданов е една малка крачка за промяна на ситуацията в крайморския град. По думите му е необходимо да бъде сменен целият модел на управление, който вече е мултиплициран и в други градове в страната.

Протестиращите във Варна вече обсъждат идеята да направят палатков лагер пред общината, в знак на протест срещу кмета Кирил Йорданов.