ГЕРБ направиха една основна грешка, довела до лошото икономическо състояние на страната, обедняването и безработицата сред хората – потъпкване на малкия и средния бизнес. Около такава теза се обединиха пред bTV представители на опозиционните партии в парламента в оценката си за работата на последните кабинет и Народно събрание.

„В Цяла Европа малкият и среден бизнес се толерират. А тук ГЕРБ ги погна със строги мерки и изисквания, касови апарати... Освен това правителството направи основна грешка в началото на мандата си – не се разплати с бизнеса. Така 300 000 фирми изчезнаха, оттам се вдигна и безработицата”, каза синият депутат Мартин Димитров и допълни, че сега има само един път нагоре – помощ за малкия и среден бизнес с една последователна политика, лишена от рекет.

С тези твърдения се съгласиха и депутатите Димчо Михалевски от БСП и д-р Хасан Адемов от ДПС. Според тях прокламираната от ГЕРБ финансова стабилност е била „химера”, която в крайна сметка не е довела до най-важното – създаване на работни места.

„Управляващите погрешно увеличиха осигурителните вноски. Финансовата стабилност е важна, но ако не води до работа, няма никаква реална полза, става само една брошка, с която се кичат политиците в Брюксел. Това постави малкия и среден бизнес на колене, а именно той генерира заетост”, заяви Адемов.

Като най-голяма грешка на отиващия си състав на парламента той посочи факта, че НС станал придатък на правителството и по-конкретно лично на премиера. „Той еднолично взимаше важните решения, той гасеше лично огнищата на напрежение в държавата”, допълни представителят на ДПС.

Доброслав Димитров от ГЕРБ обаче не се съгласи с критиките на колегите си. Той посочи действията на кабинета спрямо малкия и средния бизнес като един от успехите. „Не друго, а нелегалният внос беше бич за малкия и средния бизнес. Ние взехме мери за неговото прекъсване, направихме връзката между митници и НАП”, изтъкна Димитров.

Депутатите отбелязаха, че в последните си дни това НС няма време за гласуването на фундаментални промени в Изборния кодекс, особено като се има предвид, че парламентът няма кредит на доверие.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали
  • Премиерът в оставка освободи заместник-министъра на труда