Министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова даде заявка да се включи в предстоящия парламентарен вот. „Аз съм част от политическа партия ГЕРБ, от седем години съм в структурите й, така че ще се включа в изборите”, обеща тя.

На тръгване от кабинета тя отказа да си постави оценка за свършеното, като остави това на хората, с които е работила: „Медицинското съсловие и хората в сферата на здравеопазването са лакмусът и тези, които могат да дадат оценка на дейността ми”.

Тя все пак отчете като успехи концепцията за развитие и преструктуриране на болничната помощ, създаването на рамки на какви условия трябва да отговарят медицинските заведения, въвеждането на диагностично свързаните групи.

Атанасова призна, че реформата в болничната помощ не се е случила и системата на здравеопазването продължава да я чака. „Още когато заех поста казах, че няма време за големи реформи. Мисля, че системата остава стабилна, няма да има хаос от утре или лошо наследство, след като си тръгна аз”, обеща тя.

По време на отчета на „изхода” от преждевременно приключилия мандат на кабинета „Борисов” стана ясно, че двамата заместници на Атанасова ще останат на постовете си поне още седмица, за да има приемственост.

Десислава Атанасова направи и обобщение на работата на правителството. Според нея колегите й министри са работили не за лични облаги, а за промени, колкото и малко да е било времето.

И другите отчети

В писмена форма предпочете да се отчете социалното министерство. Близо четири години с протести, тежки преговори със социалните партньори и замразени доходи започна реформа в пенсионната ни система. Пенсиите се увеличават едва тази година. Средно с около 9 на сто, но от април.

На няколко пъти се вдигна минималната заплата. 74 хиляди безработни успяха да си намерят временна работа, субсидирана с европари. Други около 300 хиляди - останаха в бюрата по труда.

Като най-важно постижение в краткото си управление, образователният министър Стефан Воденичаров посочи стабилизирането на Фонд научни изследвания.

Лиляна Павлова, министър в оставка на регионалното развитие и благоустройството, отчете добро начало и изрази надежда за приемственост в министерствата.

Днешните министри посъветваха утрешните да запазят досегашните екипи.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали
  • Премиерът в оставка освободи заместник-министъра на труда