Паралелно със здравната криза се развива икономическа и социална криза и, ако не действаме сега, може да се превърне в хуманитарна криза за хиляди българи. За това предупреди президентът Румен Радев по време на среща с премиера Бойко Борисов, министри и представители на Националния оперативен щаб по справяне със заразата с COVID-19.

Държавният глава подчерта, че България, подобно на ред други страни, е показала липса на готовност за пандемията. По думите му трябва да се овладее спекулата и да не се допуска някои хора да печелят на гърба на здравето на хората.

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че мащабите на икономическата криза са невиждани в глобален мащаб и това се чувства и у нас: "Вече сме на 3,5 млрд. дефицит". По думите му страни като България, Гърция, Италия, Испания, където огромни постъпления в бюджетите са от туризма, "буквално са приключили".

Затова и първостепенна задача остава осигуряването не само на "първа линия", но и на парите за пенсии.

„Важно за мен не е терминът „Извънредно положение“, важни са мерките, които трябва да са пропорционални на заплахата, трябва да са ефективни, добре планирани, добре осигурени. Аз съм обнадежден от това и съм благодарен на всички българи, че се вслушаха в призива на Националния оперативен щаб и правителството и има рязка промяна в съзнанието на хората, спазват се социална изолация и социална дистанция. Остава да решаваме и други важни и неотложни проблеми – да имаме надлежно осигуряване, информация, алгоритми, инструкции за работа“, подчерта президентът.

Институциите да дават пример за дисциплина, организираност, трябва да се покаже, че има държава и работи и не бива да се насажда допълнителна паника, подчерта Румен Радев.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че се пренасочва ресурс от европрограмите и бюджета, за да се организират доставки и производство на защитно оборудване, медицинска техника и т.н. Той отбеляза и че се готвят множество мерки за защита на целия бизнес, но и най-вече за изложените на най-голям риск сектори като туризма и услугите.

При рязко повишаване на броя заразени се обсъжда вариант на строга домашна карантина за възрастните, заяви Дончев. По думите му това ще изисква увеличение в пъти на капацитета на социалния патронаж и отново ще се финансира с европари.

Вицепремиерът и здравният министър Кирил Ананиев посочиха, че у нас производството на маски и облекла в рамките на 1-2 седмици ще покрие всичките нужди на медицинските специалисти и след това даже можем да изнасяме. "Да помислим първо за всички български граждани и тогава да изнасяме", призова Румен Радев и посочи, че от защита се нуждаят и работещите в хранителните магазини, аптеките, транспортните служители, полицаите и т.н.

"Ние като САЩ започваме да разбираме колко е важна индустрията, икономиката да не бъде дадена в Азия", коментира премиерът Борисов. Той беше категоричен, че износ ще има чак след презапасяване у нас. Така ще се произвеждат по 14 километра водоустойчив плат на ден, който ще стига за хиляди многократни защитни облекла. Има и готовност за изготвянето на хиляди литри спирт, които да се превърнат в дезинфектанти.

Борисов посочи като голям проблем прибирането на българите от чужбина, като посочи, че 13 ч. унгарско време блокираните на границата на страната с Австрия наши сънародници ще тръгнат под полицейски ескорт към родината. Ще е важен и последващият контрол на спазване на карантината.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 517 708 23 253 346 969 2 310 480
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 517 708 23 253 346 969
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer