„Има неясноти около лечението на болните от коронавирус, които създават напрежение в системата.  Още преди началото на кризата трябваше да се обособят отделения в болници или цели болници, в които да се лекуват заразените с COVID-19“. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ бившият подуправител на НЗОК Димитър Петров.

Относно напрежението във Втора градска болница в София, която беше преструктурирана за прием на болни от коронавирус, Петров коментира, че тя наистина е една от най-неподходящите за тази цел.  

Той напомни, че е много важно в тази ситуация да има ясни алгоритми как се процедира с различните видове болни от коронавирус – без симптоми, с леки усложнение и със сериозни усложнения, а такива бяха публикувани едва вчера.

„Поуката е, че трябва да се плаща за поддържане на инфекциозните отделения, когато няма епидемия. Много бяха закрити в провинцията“, каза още подуправителят на НЗОК.

Според него лечението на COVID-19 трябва да се финансира от държавата през Министерството на здравеопазването, а не да се мисли за клинична пътека. По думите му на първа линия в момента са и общопрактикуващите лекари, които също трябва да получат допълнителни средства.

Вижте повече във видеото!