Парламента спешно трябва да приеме мерките, които вече са в сила у нас в условията на извънредно положение (13 март - 13 април). Вчера те бяха одобрени от Правната комисия.

Гласуването се очаква да се забави, защото народните представители от БСП напуснаха залата и се върнаха 30 минути по-късно.

Левицата се събра на заседание, за да обсъди предложенията си към законопроекта. Те държат техните мерки да влязат в пакета. 

Одобрено беше всеки, който разпространи невярна информация за короновируса да получава до 3 години лишаване от свобода, а предвидената глоба е до 10 хил. лв. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тежки наказания са предвидени и за лекарите, които не помагат при епидемията – пробация до 1 г. или до 1000 лв. глоба. Разписана е и възможност работодателите, които са в затруднение, да пускат в платен и неплатен отпуск служителите си и без тяхно съгласие.

Включени са и административни облекчения – спира се налагането на запори на банкови сметки, заплати и пенсии на физически лица, както и извършването на описи на движими и недвижими имоти. 

Снимка: btvnovinite.bg

При дискусиите стана ясно, че между първо и второ четене може да се гласуват още мерки, защото няма заложени икономически параметри – как ще бъдат обезщетявани граждани и фирми.

Снимка: btvnovinite.bg

„Преодоляване, предотвратяване и ограничаване на разпространението на тази коварна зараза е целта на законопроекта. За кратките срокове това е резултатът. Не трябва да се делим на управляващи и опозиция, а да бъдем полезни на гражданите и бизнеса“, каза Александър Иванов от ГЕРБ. 

Опозицията заявиха, че и те имат предложения, които ще внесат в деловодството на парламента.  От БСП смятат, че липсва солидарност в заложените мерки.

„Този закон е наложителен, но по начина, по който е конструиран – не отговаря на очакванията на хората. Мерките, свързани с ограничаването на заразата са добри, но не виждаме мерки за работниците. Въвежда се възможността работодателят да наложи на работника си да ползва неплатен отпуск, а той е регламентиран само по съгласие на служителя“, каза Надя Клисурска от БСП.

  • 1127 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Нов подвариант на „Омикрон“ е установен в България
  • 188 са новозаразените с COVID-19 у нас
  • 269 са новозаразените с COVID-19 у нас
  • 748 нови случая на COVID-19 у нас
  • 162 нови случая на COVID-19 у нас
  • Ръст на COVID болните у нас, в училищата вече има карантирани паралелки
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 539
  • 618 са новите случаи на коронавирус
  • 10 области у нас са с рекордна заболеваемост за последните 14 дни