Случаите на коронавирус у нас вече са 81. Банско се превърна в източник на заразата, след като ски учител и туристи от Израел се оказаха с положителни проби.

Курортът вече е напълно блокиран и поставен под карантина - това предложи Националният оперативен щаб, а вече е издадена и заповед на министъра на здравеопазването. Решението е в сила от тази вечер и е със срок от 2 седмици.

Към градовете с разпространение на COVID-19 днес се добавят Ловеч и Перник, където има съответно по един и двама пациенти.

Бизнесменът Кирил Домусчиев е един от новите случаи, призна самият той във Фейсбук. Собственикът на Лудогорец пише, че първоначалният му тест е бил отрицателен, но е направен втори заради последващо неразположение. Така е установена болестта. 

Междувременно главният прокурор разпореди на върховната административна прокуратура да изиска информация от здравното министерство и от МВР как осъществяват контрола над ограниченията  повече от двама възрастни да не се събират на обществени места. 

Снимка: Явор Николов

В петия ден на извънредно положение оперативния щаб съобщи, за 19 нови потвърдени случая на коронавирус у нас. Пациентите са под наблюдение, всички са в средно тежко състояние или с минимална симптоматика.

Столичната болница "Софиямед" е поредната с пациент с COVID-19.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски предложи още мерки - повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства, а разстоянието между всеки да бъде минимум 2 метра.

Главният прокурор също призова за строгост. Пред членовете на правната комисия в парламента той сравни времето с пясъчен часовник и изказа съмнения, че може би пясъкът вече е изтекъл.

"Трябва да се мине в режим на почти военно положение. Незабавно да се постави под карантина град Банско. Проблемите свързани с пътуване на хорaта на големи групи. Да се мисли за забрана на екскурзии в чужбина международни превози и движение на хора в градовете", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Снимка: Явор Николов

На заседание на Комисията по здравеопазване, депутатите приеха до 3 години затвор за всеки, който разпространи невярна информация за короновируса, глоба - до 10 000 лева. Тежки са наказанията и за лекарите, които не помагат при епидемията - пробация до 1 година или до 1000 лв. глоба.

Разписана е и възможността - работодателите в затруднение, да пускат в платен и неплатен отпуск служителите си и без тяхно съгласие.
Включени са и административни облекчения - спират се запори на банкови сметки, заплати и пенсии на физически лица, както и описи на имоти.
Утре промените ще бъдат гласувани в нов закон в Парламента.

А здравният министър издаде заповед за изолация на потвърдените случаи.

Контактните лица и тези с леки симптоми като температура под 38 градуса, кашлица и неразположение ще бъдат подлежат на домашна изолация.

По-тежките случаи и заболелите над 60-годишна възраст трябва да бъдат задължително хоспитализирани. Предстоят да бъдат изследвани още над 250 проби. 

Днес еко министърът постави друг проблем - настоя за текстове в извънредното законодателство, които гарантират унищожаването на медицинските отпадъци от лечебните заведения с болни от коронавирус.

Призиви за дарения - от държавата, и от отделни болници

Министерството на здравеопазването откри дарителска сметка за подпомагане на лечебните заведения - парите ще отидат за предпазни комплекти за медицинския персонал, консумативи и апаратура, в това число и респиратори.

Дарителска сметка на министерството на здравеопазването

IBAN BG91BNBG96613300129302
BIC BNBGBGSD


В Сливен болница "Д-р Иван Селимински" също се обръща с молба за помощ. 
От там търсят средства за два дезинфекционни апарата, единият от които е над 600 лева.

Сметка за дарения обяви и Община Варна. В случая тя идва след запитвания от много граждани и фирми, които имат готовност да помогнат.

Община Варна

BG49CECB97908462150000 ЦКБ АД

КОД 44 51 00 – ДАРЕНИЯ ОТ СТРАНАТА

КОД 44 52 00 – ДАРЕНИЯ ОТ ЧУЖБИНА

Средствата могат да бъдат използвани и за плащане на хранителни продукти и лекарства за хора, които са под карантина, включително за възрастни хора и хора с увреждания, които стоят вкъщи. 

  • Значителен ръст при новозаразените с коронавирус
  • Как ще протече учебната година на висшистите при COVID вълната (ОБЗОР)
  • Антиваксъри нападнаха медици в мобилен пункт за ваксинация срещу COVID-19
  • В УНСС отвори мобилен пункт за ваксинация срещу COVID-19
  • 458 са новозаразените с коронавирус за последното денонощие
  • Процентът положителни проби за COVID-19 е над 7,5
  • Проф. Аргирова: Пикът на четвъртата COVID вълна ще е в средата на октомври
  • 1892 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Отпада ограничението за престой до 3 дни в Румъния за влизащите от България само с PCR тест
  • Вижте къде ще са изнесените ваксинационни пунктове през почивните дни