Различни бизнеси в цялата страна вече обявиха, че ще дарят и пари и ще съкратят бюджетите си в подкрепа на българското здравеопазване и борбата с настъпването на COVID-19 у нас.

От ръководството на търговска верига „Фантастико“ обявиха, че ще дарят 200 000 лв. на УМБАЛ „Александровска“.

„Във връзка с тревожните данни за разпространението на COVID-19 в страната, търговска верига „Фантастико“ дарява средства за закупуване на дихателни апарати и друга медицинска апаратура. Надяваме се по този начин повече пациенти да получат адекватно лечение, както и да бъдат предпазени българските лекари от нуждата да вземат тежки решения в бъдеще“, пишат от веригата на официалната си „Фейсбук“ страница.

От уебсайта за онлайн търговия OZONE.BG обявиха, че съкращават с 90% бюджета си са реклама, като парите ще бъдат дарени на Пета МБАЛ – София.

„След обявеното извънредно положение миналата седмица решихме да направим спешна кампания с по-достъпни продукти за всички, които ще се наложи да останат вкъщи под карантина. Направихме визии и заделихме рекламни бюджети, но гледайки постоянно постъпващите новини от Италия и света през последните два дни, преценихме, че е много по-добре парите ни за реклама да отидат в помощ на здравеопазването“, пишат те на официалната си страница.

Йордан Йовчев, Стефания Колев, Дара Екимова и редица други се включиха в инициатива за набира на средства, организирана от Сдружение „Оренда“ под мотото „Борба за глътка въздух и човечност.

„Борбата срещу коронавируса изисква край мерки. Битката за всеки един човешки живот също. Всичко е в нашите ръце – да покажем, че COVID-19 не може да сломи българския дух. Моментът да докажем, че сме достойни и съпричастни българи е сега. Нека подкрепим България в усилията за справяне с епидемията“, пишат от дружеството. До момента са събрани над 25 хиляди лева, които ще бъдат дарени за респираторни апарати.

Десетки „Фейсбук“ групи също набират средства и материали, които могат да помогнат в борбата с COVID-19. Една от тях е „Кампания за доброто срещу #bgcovid-19” – всеки, който може да помогне, може да се включи в групата.

Многобройни бизнеси в страната преструктурираха производството си, за да започнат да произвеждат предпазни маски и облекла за медиците ни. Създателите на „Angel Baby България - Чувалче с кауза“ преустановиха временно производството на чувалчета за бебета, за да шият предпазни маски. Те не се продават, а се даряват, като първите бройки отидоха при медиците от „Шейново“.

Дарение, но с условие…

Шефът на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев обяви, че ще дари 222 хил. лева на УМБАЛ „Александровска“ за закупуването на респираторни апарати, но при едно условие - те да бъдат използвани с предимство за негови служители и техните семейства в случай, че се разболеят от COVID-19.

Апаратите вече били поръчани и се очаква да пристигнат у нас след 3-4 седмици.

  • Кантарджиев: Здравната система може да издържи още 1 седмица
  • МЗ: Тези хора не трябва да се ваксинират с „Пфайзер“ срещу COVID-19
  • Математици пред bTV: Локдаунът е неизбежен
  • Постоянен пункт за COVID тестове ще работи в НДК
  • Родители: Има много неясноти около тестването на децата за COVID-19
  • Доц. Гломб: Кривата на заболеваемостта хвърчи нагоре, "Делта" продължава да доминира
  • Втори пореден ден с COVID рекорд у нас: Новозаразените са 6816
  • Децата и вирусът: bTV в COVID отделението на най-голямата педиатрична болница
  • Денков: Работим за връщането на малките ученици в клас още следващата седмица
  • Четвъртата вълна: Ситуацията в болниците е критична, системата е на предела си (ОБЗОР)