„Трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи, толкова по-добре. Времето ни изтича като пясъчен часовник, надявам се да не е изтекло". Това каза главният прокурор Иван Гешев пред парламентарната правна комисия, която обсъжда и гласува днес мерките в условията на извънредно положени.

„Трябва да се мине, колкото и да звучи крайно според вас – в режим на почти военно положение“, допълни още Гешев.

По думите му отговорност на държавата е в лицето на Народното събрание и изпълнителната власт е да се вземат твърди, адекватни, навременни мерки.

„Става въпрос тук, сега, веднага, а не утре, когато ще е късно. Това, което аз смятам и като представител на прокуратурата, че трябва да се вземат много по-радикални мерки за предотвратяване на такива сценарии, които вече се развиват в цяла Европа. Щети ще има. Само че залогът е не икономиката. Тук три дена продължавам да слушам: икономиката, икономиката. Какво е икономиката без хората, без родителите ни. За кого е тази икономика, ако не за хората. Икономика се възстановява, държава се възстановява. Ние сме възстановявали държава след войни, но не и живота на хората. Това, което прокуратурата призовава, е да се предприемат радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента. В момента, в който се обяви извънредно положение, може би бяхме едни от първите в Европа“, заяви още Гешев.

Според главният прокурор Банско трябва да бъде поставен под карантина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!