67 са вече заразените с коронавирус у нас. Това съобщи на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, но не сподели подробности за новите случаи.

Рано сутринта с премиера обсъдихме, че мерките се спазват от по-голяма част от населението, но ограничение на събиране на открити пространства няма. Затова е била обсъдено да се приеме мярка повече от двама възрастни да не се събират на едно място, заяви Мутафчийски. 

На опашките пред магазините трябва да се спазва разстояние от два метра между чакащите, каза началникът на ВМА.

За да не се блокира икономиката, продължава движението на тирове дори през затворени граници, но възниква въпросът как да се процедира с техните шофьори, каза Мутафчийски.

Обсъдени са три варианта: Първият е, ако пристигне тир с български шофьор от рискова дестинация и той няма последващ курс, водачът да бъде поставен под карантина; Вторият вариант е, когато на български шофьор, завърнал се от рискова страна, предстои нов курс, той да бъде поставен в социална изолация по време на разтоварването и товаренето на камиона; Третият вариант е за чужди шофьори, които трябва да бъдат поставени в социална изолация по време на разтоварването, а след неговото приключване да напуснат страната ни до 12 часа.

Що се отнася до израелските туристи, които са били у нас на ски почивка и след това е било установено, че са заразени с COVID-19, ген. Мутафчийски заяви, че техният маршрут в България е установен.

Затова се е предприело затварянето на ски курортите у нас, защото там условията благоприятстват разпространението на заразата, отбеляза началникът на ВМА. 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 852 838 13 351 398 286 3 352 731
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 852 838 13 351 398 286
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer