Нов случай на коронавирус у нас - този път дете на 9 години. И първи арест заради разпространение на фалшиви новини за COVID-19. 

Заразените с коронавирус в България стават 52-ма. Най-новият случай е на дете, британски гражданин. Било е на почивка в Банско.

Шестима души са с досъдебни производства заради неспазване на карантина, а в Пловдив има задържан заради разпространение на фалшива новина. Главният прокурор, председателят на оперативния щаб и главният секретар проведоха среща във връзка с разпространението на вируса.

Късно снощи са излезли пробите на 9-годишно дете, заразено с коронавирус. То е английски гражданин. Дошло  е на ски почивка с чичо си у нас. Семейството е поставено под карантина в хотел в Банско. Двама от пациентите с коронавирус са определени като средно към тежки.

В София 10 са пациентите под наблюдение във ВМА, 5 са в белодробна болница, по 1 пък са в Пигоров и Александртовска. 4 души с в плевен, В габрово – 1, във Варна също 1.

Снимка: btvnovinite.bg

9 годишното дете е било на ски почивка с чичо си в Банско. Няма симптоми, но е ясна епидемиологичната пътека на заразяване.

„Чичото на детето, който също е в България, преди да замине е бил със сестра си, която е болна от коронавирус, Още 1 пример за върховна безотговорност“, обяви на брифинг във ВМА председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

Два са средно тежките случая на болестта у нас. Под домашна карантина остават и двете деца, роднини на починалите преди дни в „Пирогов“. 

Над 400 пък са лицата под карантина, съобщи вътрешният министър в ефира на bTV. Имаме и първите досъдебни производства за нарушаване на карантината – 4 за София, 1 за Монтана и 1 за Варна. 

Министерството на вътрешните работи е мобилизирано и допълнителни екипи, които да следят дали изолацията се спазва. Промени има и в закона -  до 5 години лишаване на свобода за хора, които нарушат карантината и 5000 лева глоба.  

„Телефонни измамници се опитват да използват създалата се ситуация с коронавируса. Те действат по познати вече схеми, като се опитват да убедят наивни граждани, че техни близки са диагностицирани с COVID-19 и се нуждаят от скъпо лекарство или пари за болнично лечение“, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

Снимка: btvnovinite.bg

В Пловдив има и задържан за разпространяване на фалшива информация в интернет във връзка с коронавируса. Чуждият гражданин е в ареста заради слуха, че в едно от учебните заведения има десетки болни, а случаят се прикривал. От университета и полицията отрекоха категорично да има нещо вярно в слуха. Прокуратурата разследва случая.

А в Сингапур 53-годишен българин е дал положителен тест за коронавирус. Той е бил  във Франция между 10 и 12 март. 

А мерките у нас - всички, идващи от рискови държави остават под задължителна домашна карантина 2 седмици. Носителите с леки симптоми и под домашно лечение ще останат вкъщи 3 седмици, след като вече са излекувани и са с отрицателни проби.

Случаите на COVID-19, регистрирани в България, са 52. В Плевен случаите са 4, в Габрово – 2, Варна и Банско – по 1, а най-много болни има в София. В столицата заразените са 44, сред тях са и двата случая с починали пациенти.

По данни на Министерството на здравеопазването в световен мащаб 169 хил. са доказаните случаи на COVID-19, а възстановилите се след заболяването са 77 хил. души.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 14 140 1 074
Света 6 184 564 34 081 371 380 2 754 609
Заразени* Нови Починали
България 2 513 14 140
Света 6 184 564 34 081 371 380
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer