Вечерен час и отпадане на наказанията за медици – това са само част от предложенията на депутатите, които в момента обсъждат Закона за извънредното положение в пленарната зала на Народното събрание.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че е нужно да се въведе вечерен час. Той увери, че групата на „Обединените патриоти“ ще подкрепи закона на първо четене.

„Този закон може би ще трябва да претърпи доста сериозни промени. В него има доста излишни текстове, които са поставени просто, за да има някакво книжно или юридическо тяло на този закон“, коментира Симеонов. По думите му най-важната част от закона е да даде възможност на всички органи – Националния оперативен щаб и Министерство на здравеопазването – да си вършат работата.

Симеонов добави още, че трябва да се регламентират религиозните мероприятия. „Не трябва да се правим, че не виждаме, че една и съща лъжичка се пъха в устата на този и на онзи“, каза той.

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ настоя от закона да отпаднат текстовете за наказанията на българските медици. „В този момент категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици. Смятам, че всички единодушно и солидарно тук ще гласуваме за това този текст за отпадне“, коментира Дариткова.

„Намираме се в необичайна извънредна ситуация, която е такава не само от гледна точка на епидемиологичната обстановка и предизвикателствата пред държавата“, коментира тя. По думите й всички трябва да бъдат особено отговорни.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че няма по-надежден и по-ефективен начин за справяне със ситуацията от социалната изолация. Той изтъкна още, че в момента най-важната дума е солидарност. „Тъкмо в полето на солидарността трябва да се споделя отговорността между държавата и нейните институции“, коментира Адемов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново попита дали правителството планира да отвори държавния резерз. „Българите имат нужда от закитни мерки, а лекарите от средства, облекла и респираторни апарати“, каза тя.

Тя уточни, че БСП ще се въздържи по законопроекта и ще направи предложения за промени между първо и второ четене. Те ще засягат именно държавния резерв, да се направи разчет за актуализация на бюджета и да се предприемат крути мерки за ограничаване на спекулата.

„Всички сме единодушни, че най-важният въпрос е опазването на здравето на българските граждани. Нека погледнем извън залата“, призова Нинова.

Социалният министър Деница Сачева заяви, че част от мерките не изискват никакви законодателни решения. Тя добави още, че да жертваш отпуската си в тази ситуация може да бъде най-малката цена. „Предложният законопроект съдържа мерки, които са очаквани от нашите съграждани, особено по отношение на срокове, на документи. Те очакват от нас бързи решения предвид ситуацията“, допълва Сачева.

„Законът за мерките за извънредното положение урежда въпросите със сроковете – законодателите трябва да преценят кои следва да се ограничат“, заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той допълни, че законът наистина е такъв, който действително урежда три или четири много важни въпроса. „Те засягат именно срокове. Срокове, колеги.  Вие като законодатели би трябвало да прецените кои срокове следва да се ограничат“, допълни той.