Само 70 български коли бяха пропуснати снощи на австрийско-унгарската граница. Голяма част от сънародниците ни не са успели да преминат тази нощ към България, въпреки обещания коридор, информират от МВнР.

Стотици наши сънародници остават блокирани. В писма до медията ни те разказват, че с тях има жени и малки деца. Допълват, че и в двете посоки границата е блокирана от километрични задръствания.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с унгарския си колега Петер Сиярто, като той я увери, че ще разговаря спешно с началника на националната полиция на Унгария, за да се осигури пропускането на българските граждани през границата.

Снимка: btvnovinite.bg

Външният министър на Унгария информира, че заради краткия „прозорец“, даден от румънските власти, българите са били пропускани само от 21 ч. (местно време) до полунощ.

Захариева уточнява в съобщение във „Фейсбук“, че е разпоредила на служителите на посолствата ни във Виена и Будапеща да оказват пълно съдействие на българите на границата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!