Без съмнение сме изправени пред сериозно предизвикателство – и като общество, и като икономика, и като социален живот. Това каза президентът Румен Радев, който е на посещение в Плевен.

Там той посети производствено предприятие и се запозна с прилаганите превантивни мерки за гарантиране на безопасни условия на труд и непрекъснат производствен процес.

Държавният глава подчерта, че е от изключителна важност в реалния живот да се изпълняват указанията на Националния оперативен щаб.

„Затова огромното натоварване е върху общините. Да намерят баланса – от една страна да запазим общественото здраве чрез редица мерки, включително и ограничителни, от друга страна в никакъв случай да не допуснем парализа на икономиката и на обществения живот“, коментира Радев.

По думите му Община Плевен прилага всички необходими усилия да не се допусне прекъсване на производствената дейност, включен и научният потенциал на града.

„Мерките са ясни. Според мен не трябва политиците да се правят на лекари и обратното – трябва да се изпълняват указанията на Националния оперативен щаб. Те са ясни, но държавата трябва да подпомага всячески – ресурсно, с всички възможни ресурси и потенциал, който има, така че да се справим. (…) Общественото здраве започва от грижата за медицинския потенциал. Те са хората, които в момента трябва и ще ни изведат от тази криза. Към тях трябва да е насочено цялото държавно внимание, като мотивация, оборудване, подготовка, квалификация, условия на труд“, посочи още президентът.

Той призова за дисциплина от страна на гражданите.

На въпрос защо не е демонстрирал такова поведение и на Шипка на 3 март, държавният глава отговори, че сега вече има ясни препоръки на щаба, докато тогава такива все още не са били разпоредени.

Премиерът реагира на думите на президента във Фейсбук.

Бойко Борисов, написа: "Експертите ни казват, а ние изпълняваме. Ето защо съм изненадан от думите на президента Румен Радев, който откакто има коронавирус у нас, някъде беше изчезнал."

Чуйте цялото изказване във видеото.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 885 694 45 373 399 013 3 375 726
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 885 694 45 373 399 013
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer