Спешна дезинфекция и на столичния базар „Илиянци“. Периметърът около обекта беше отцепен над 5 часа. На място имаше екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“.  

Те бяга оборудвани със защитно облекло, маски и ръкавици. В района имаше и засилено полицейско присъствие и жандармерия.

По първоначална информация, синът на първата жертва на COVID-19 у нас е работил на „Илиянци“, след това стана ясно, че тези данни са неверни, а мъжът е работил на гара „Илиянци“.

В базара не се допускаха клиенти. Единствено работещите на територията на „Илиянци“ преминаваха, но след проверка на самоличност. Освен документи, се проверяваше и здравният статус на хората.

Снимка: btvnovinite.bg

Работещите там се оплакаха, че не са получили допълнителна информация. Част от акцията цели проверка и на произхода на предлаганите стоки. На витрините в базара могат да се видят бележки със следния текст:

„Уважаеми клиенти, през периода на разпространение на коронавирус, ние по време на работа използваме маски с цел да предпазим себе си и вас. Носенето на маски и спазването на дистанция забавя разпространението на вируса. Извинявайте за неудобството и благодарим за разбирането”.

Снимка: btvnovinite.bg

Главна инспекция по труда (ГИТ) извършиха проверка на условията за работа на неговата територия. До обяд са проверени 26 работодатели, бяха установени петима служители без трудови договори.

Част от магазините се проверяваха и дали са наели фирма, която да почиства обектите, както и кога точно се прави.  Ако нямат такава, до 3 дни трябва да осигурят. 

Официално промяна в работното време на стоковия базар няма, но голяма част от търговците решиха днес да не отварят. Предстои дезинфекция и на други пазари на открито.