Извънредното положение няма да бъде продължавано след 13 май. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредно заседание на МС. Някои мерки, обаче, ще останат в действие до юли.

„Извънредното положение по смисъла на Конституцията, чл. 84, няма нужда да бъде удължавано и преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот“, посочи той. И по-късно в отговор на въпрос допълни: "Нашето политическо становище е че този инструмент е изчерпан и няма нужда да бъде използван от политиците, за да се упражняват върху правителството".

По думите му министрите са разгледали и приели Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, като в Преходните и заключителните разпоредби ще има текстове, които ще променят и закона за извънредното положение.

Целта – някои мерки да продължат да действат и след 13 май и да бъдат "откъснати" от датата, в която извънредното положение приключва. „Принципът е да се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот, социалните програми, ограниченията в стопанския оборот, някои норми, които дават възможност за по-плавно преминаване през епидемичната обстановка“, обясни Горанов.

По думите му нормите ще продължат да действат още 2 месеца след края на извънредното положение. "След 13 май почти нито една мярка свързана с правата на българските граждани в социално-икономически план няма да отпадне", уточни той.

След 13 май ограничителните мерки минават изцяло под контрола на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, обясни министърът на транспорта Росен Желязков. Заповедите и наредбите на МЗ ще са с предварително изпълнение, но ще подлежат на съдебен контрол.

Министър Горанов посочи, че ще се разчита на подкрепата на коалиционните партньори и на подкрепящите действията на властта партии, за да може законът да мине през пленарна зала до 13 май.

Правосъдният министър Данаил Кирилов подчерта, че след 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват.

„Възобновява се разглеждането на общите производства и спешни дела. Единствените ограничения, които частично остават са в областта на частните съдия изпълнители, които няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки в събирането на задължения“, уточни той.

Кирилов обясни, че и в срока на действие на последващите мерки остава забраната за налагане на запори. Той разясни, че са предвидени множество изменения и конкретизации на действащите норми, които са в Социалния пакет за защита. Някои от мерките не се ограничават до следващите 2 месеца, а са посочени срокове, които са по-дълги – до края на септември и края на годината.

„Част от измененията потвърждават и удължават сроковете във връзка с документите на чужденци в България, по отношение на мерките, приети в Кодекса на труда и неплатения отпуск, Кодекса за социалното осигуряване, Закона за държавния служител и по отношение на учениците“, подчерта той.

В този смисъл Кирилов заяви, че Националното външно оценяване за IV и X клас няма да се състои за учебната 2019-2020 г. 

  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19
  • Проф. Кантарджиев: COVID-19 ни отне 860 000 години живот 
  • България обмисля да въведе COVID тестове за идващите от Китай
  • Вирусите и топлото време: Повече респираторни инфекции и по-малко заразени с коронавирус
  • Проф. Кантарджиев: Отпадат всички задължителни COVID мерки
  • Маските остават задължителни в болниците до 16 ноември
  • COVID-19 - на второ място като причина за смърт у нас през 2021 г.
  • 577 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 619 са новите случаи на COVID-19 в страната
  • 665 нови случая на COVID-19 у нас